Austrijska policija u Beču uhitila osobu osumnjičenu za islamski napad

BBC News

Screenshot: YouTube/dulevoz

Specijalne snage uhitile su navodnog pristašu Islamske države (IS) u austrijskom glavnom gradu Beču, za kojeg se vjeruje da je pokušao izbaciti iz tračnica vlakove u susjednoj Njemačkoj.

Smatra se kako je 42-godišnji irački državljanin prošle godine u dva navrata postavio prepreke na tračnice.

U blizini su pronađene zastave IS-a, kao i natpisi na arapskom, rekli su tužitelji.

Njemački i austrijski istražitelji sada ispituju osumnjičenog u Beču.

Lokalne novine Kronen Zeitung izvijestile su da je otac petero djece 15 godina služio u iračkoj vojsci. Sad živi u Austriji kao izbjeglica i radi u zaštitarskoj tvrtki.

Tužitelji vjeruju da su on i njegovi suučesnici prošlog listopada vezali čelični kabel na tračnice između njemačkih gradova Münchena i Nürnberga, koji je oštetio vjetrobran Inter Train Expressa.

Cementni blokovi postavljeni su na tračnice dva mjeseca kasnije, iako nitko nije ozlijeđen. Cilj skupine je bio izbacivanje vlakova iz tračnica, rekli su tužitelji.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske, Joachim Herrmann, pohvalio je u priopćenju za medije “izvrsnu međunarodnu suradnju” i rekao kako istraga ide “punom brzinom” kako bi se utvrdile činjenice.

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je njemačka policija uhitila 10 osoba zbog sumnje u planiranje islamističkog napada.

Tužitelji su rekli da su ti osumnjičeni planirali ubiti “što više ‘nevjernika’ moguće”.

Njemačka se nalazi u visokom stupnju pripravnosti nakon nekoliko džihadističkih napada posljednjih godina.

Najsmrtonosniji je bio onaj u prosincu 2016. godine, kad se muškarac zaletio kamionom na prepunu božićnu tržnicu u Berlinu, usmrtivši pritom 12 osoba. Anis Amrti, Tunižanin koji je bio iza napada, ubijen je u Italiji četiri dana kasnije.