STOSSEL: Socijalistička fantazija

John Stossel

Screenshot: YouTube/Vox

Venezuela je katastrofa.

A opet, prije 20 godina bila je najbogatija zemlja Južne Amerike. Još uvijek ima najveće rezerve sirove nafte na svijetu. To bi trebala biti sretna i prosperitetna nacija.

Ali onda je Venezuela krenula putem socijalizma. Demokratskog socijalizma da budemo precizniji. Glasali su za tu opciju. Hugo Chavez obećao je siromašnima “socijalne i ekonomske reforme”. Većina glasača mu je povjerovala.

Kao i mnogi američki ljevičari.

Model Naomi Campbell otputovala je u Venezuelu kako bi zagrlila Chaveza. Nazvala ga je “buntovnim anđelom”.

Michael Moore rekao je da je Chavez iskoristio novac od nafte kako bi “eliminirao 75 posto ekstremnog siromaštva”.

No, sad kad su socijalisti kreirali mnogo ekstremnije siromaštvo, pomislio sam da su progresivci shvatili kako demokratski socijalizam nije put do raja.

Ali ne, ništa ne može uvjeriti posvećenog socijalista — ili većinu medija.

Popularni video koji je objavio Vox pod nazivom “Kolaps Venezuele, objašnjen“, niti u jednom trenutku ne spominje socijalizam. Umjesto toga, navodi kako je Venezuela propala jer su “2014. godine pale cijene nafte, a Maduro se nije uspio prilagoditi”.

“Okrivljavanje socijalizma za venezuelansku priču od bogatstva do prosjačkog štapa je grubo obmanjujuće”, tvrdi novinar Al Jazeere, Ryan Kohls.

Venezuela nije propala zbog socijalizma, dodao je komičar John Oliver. “To je priča o epski lošem upravljanju.”

Ali loše upravljanje je ono što se događa pod socijalističkim vladama. I to redovito.

To je zato što nijedna skupina središnjih planera nije dovoljno mudra za upravljanje cijelim gospodarstvom. Čak i ako imaju dobre namjere, socijalistima naposljetku ponestane tuđeg novca.

U Venezueli, rješenje je bilo tiskanje novca. To je uzrokovalo ogromnu inflaciju.

Kad su tvrtke podigle cijene kako bi pokušale održati korak s inflacijom, Hugo Chavez i Nicolas Maduro su to nazvali “profiterstvom” i kažnjavali mnoge tako što su im zaplijenili tvrtke.

Socijalisti su tvrdili da će te tvrtke voditi bolje od pohlepnih kapitalista jer nisu opsjednuti profitom. Bez “viška” profita, cijene bi bile niže i više novca bi otišlo siromašnima.

No, potraga za profitom je ono zbog čega ekonomija funkcionira! Mislili biste da su kolapsi nacija poput Venezuele, Kine, Rusije, Koreje, Vijetnama, Kambodže i Kube naučili socijaliste. Ali ne.

U Americi, progresivci tvrde da socijalizam uspijeva u većem dijelu Europe. John Oliver tvrdi: “Postoji mnogo socijalističkih zemalja koje ne izgledaju poput Venezuele.”

Predsjednički kandidat Bernie Sanders se slaže, izjavivši: “Kad govorim o demokratskom socijalizmu, ja ne gledam prema Venezueli. Ja ne gledam prema Kubi. Ja gledam zemlje poput Danske, poput Švedske.”

Ali te zemlje nisu socijalističke!

Da, one imaju snažne programe socijalne pomoći, ali njihove ekonomije su više kapitalističke od američke.

Oni ne postavljaju minimalnu plaću. Oni nameću manje regulacija tvrtkama. Njihovi lideri čak odlaze na put kako bi istaknuli da nisu socijalisti. Danski premijer je otišao na televiziju kako bi odgovorio na Sandersove komentare, rekavši: “Danska je daleko od socijalističke planirane ekonomije. Danska ima tržišno gospodarstvo.”

Ne samo da skandinavske zemlje nisu socijalističke, nego su u posljednje vrijeme smanjile vladinu kontrolu nad svojim gospodarstvima. Danska je privatizirala nacionalni telefonski sustav i željeznice — i prodala zračnu luku u Kopenhagenu privatnoj kompaniji.

Švedski ekonomski povjesničar Johan Norberg ističe: “Imali smo razdoblje u 1970-im i 1980-im kad smo imali nešto slično socijalizmu, veliku vladu s visokim stopama poreza i velikom potrošnjom. (Ali) to je razdoblje u švedskoj povijesti kad je naša ekonomija išla u krivom smjeru.”

Tako je Švedska također smanjila ulogu vlade. Oni su privatizirali tvrtke i čak uveli izbor škole.

Progresivci su jednostavno u krivu. Skandinavske zemlje koje nazivaju “socijalističkim uspjesima” nisu socijalističke i čak su usmjerene prema više kapitalizma. Zapanjujuće je što progresivci i dalje osvajaju glasove torbarenjem ekonomskih gluposti.

Barem Venezuelanci koji su pobjegli od socijalizma svoje zemlje shvaćaju da socijalizam stvara siromaštvo.

Zamolio sam Gloriju Alvarez sa Stossel TV-a da otputuje na Floridu kako bi intervjuirala nedavno pridošle venezuelanske imigrante o socijalizmu. Većina njih dala je odgovore poput “Ne bih to nikom preporučio” i “Nikada neće funkcionirati!”.

Nikada neće. Nikada.

Kao što je libertarijanski ekonomist Ludwig von Mises napisao: “Prvaci socijalizma sebe nazivaju progresivcima, ali preporučuju sustav koji karakteriziraju strogo poštovanje rutine i otpor svakom obliku poboljšanja… Oni obećavaju blagoslove Rajskog vrta, ali planiraju transformaciju svijeta u ogromni poštanski ured, svakog čovjeka osim jednog podređenog službenika.”

Sve dok progresivci to ne nauče, tragedije poput Venezuele će se iznova događati.

John Stossel je američka televizijska ličnost i autor, poznat po svojoj libertarijanskoj političkoj filozofiji i pogledima na ekonomiju koji snažno zagovaraju slobodno tržište.