BUCHANAN: Gdje se Trumpovi i Bibijevi interesu sukobljavaju?

Patrick J. Buchanan

U ponedjeljak, predsjednik Donald Trump proglasio je Korpus iranske Revolucionarne garde (IRGC) terorističkom organizacijom, prvi put da su Sjedinjene Države označile dio vlade druge zemlje takvom prijetnjom.

Iransko Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti promptno je odgovorilo proglašavajući Središnje zapovjedništvo SAD-a terorističkom skupinom.

S 5.000 američkih trupa u Iraku i 2.000 u Sirii, često u blizini iranskih jedinica, ovakav razvoj događaja približava Ameriku novom ratu.

Zašto smo to učinili? Kakvu korist od toga imaju Sjedinjene Države?

Kako ćemo sad pregovarati s IRGC-om o raketnim testovima?

Izraelov Bibi Netanyahu preuzeo je zasluge za Trumpovu odluku, tweetajući: “Još jednom čuvate svijet sigurnim od iranske agresije i terorizma. … Hvala vam što ste još jednom prihvatili moj važan zahtjev.”

Prethodni “zahtjevi” s kojima se Trump složio uključuju premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, proglašavanje Jeruzalema vječnim glavnim gradom Izraela, zatvaranje palestinskog konzulata i prekidanje pomoći te američko priznanje Golanske visoravni, zarobljene od Sirije 1967. godine, kao suverenog izraelskog teritorija.

Što Bibi zaželi, to Bibi dobiva.

Čovjek bi se nadao da njegovi budući zahtjevi neće uključivati zahtjev za prestankom oklijevanja i pružanjem istog “šoka i straha” Iranu kakvog je George W. Bush dostavio Iraku Saddama Husseina.

S Bibijevom petom uzastopnom pobjedom na izborima u utorak, tajni mirovni plan na kojem je Trumpov zet Jared Kushner radio posljednje dvije godine, vjerojatno će biti otkriven.

Ipak, teško je ne vidjeti kako je Jaredovo dijete mrtvorođeno.

Bibi neće prihvatiti palestinsko pravo povratka u Izrael ili dijeljenje Svetog grada s palestinskom državom kojom vlada nasljednik Yassera Arafata. I dok se Bibi borio s Arielom Sharonom protiv povlačenja 8.000 židovskih doseljenika iz područja Gaze, on neće narediti uklanjanje desetak tisuća židovskih naseljenika iz domova na Zapadnoj obali.

Doista, uoči njegova ponovnog izbora u utorak, Bibi je obećao Izraelcima da će započeti s aneksiranjem židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Što se tiče Trumpa, on je najpopularniji čovjek u Izraelu. A on ne namjerava prisiliti Bibija da učini ono što Bibi ne želi učiniti i time ugroziti njegove glavne političke dobitke u židovskoj zajednici SAD-a.

Imajući u vidu povlađivanje progresivnog krila Demokratske stranke BDS-u, anti-izraelskom pokretu bojkota, lišavanja i sankcija te podjele između demokrata zbog Netanyahuova ekspanzionizma, predsjednikovo pro-izraelsko stajalište pokazalo se političkom pobjedom za Republikansku stranku.

No, dok je američki rat s Iranom ono što možda Bibi želi, to zasigurno nije ono što Amerika želi ili treba.

Razmotrite koliko je 20 godina američkih ratova na Bliskom istoku koštalo ovu zemlju, budući da je Kina ostala izvan regije i progurala svoju moć i utjecaj u Aziji, Afriku i Europu.

U Afganistanu, talibani su ponovno uspostavili kontrolu nad teritorijem koji su držali od 2001. godine i pregovaraju s Amerikancima o povlačenju preostalih 14.000 trupa.

Trošak rata u Afganistanu: 2.400 mrtvih američkih vojnika, 32.000 ranjenih, trilijun utrošenih američkih dolara i SAD na rubu potencijalnog strateškog poraza.

Petogodišnji građanski rat u Jemenu između iransko-podržanih Houthi pobunjenika i saudijski-podržanog režima postao je toliko strašan da su američki Dom i Senat prizvali Zakon o ratnim moćima i uputili Trumpu zahtjev za prekidanjem američke podrške saudijskoj intervenciji.

U Libiji, gdje je intervencija američki-vođenog NATO-a svrgnula pukovnika Gadafija s vlasti 2011. godine, odmetnuti general sad kontrolira dvije trećine zemlje i pojačava napad na Tripoli. Američki vojnici i diplomati pobjegli su iz glavnog grada prošli tjedan.

U Siriji, predsjednik Bashar Assad je uz podršku Rusije, Irana i Hezbollaha, prije više godina porazio američki-podržane pobunjenike.

Sirijska kurdska milicija s kojom smo se udružili kako bismo slomili ISIS, proglašena je teroristima od Turske, koja obećava uništenje Kurda ako se pokušaju vratiti u domove uz granicu s Turskom.

Što se tiče same Turske, predsjednik Erdogan govori da će ovog ljeta preuzeti isporuku ruskog S-400 sustava zračne i raketne obrane.

Ako to provedete, kažu SAD, mi ćemo poništiti vašu narudžbu 100 zrakoplova F-35. Opravdani strah SAD-a: ruski S-400 sustav bit će testiran protiv najnaprednijeg američkog lovca pete generacije, F-35.

Ako Turska ne otkaže S-400, kriza NATO-a čini se neizbježnom.

U Iraku, gdje još uvijek ostaje 5.000 američkih vojnika, vlada u Baghdadu ima i pro-američke i pro-iranske elemente, a uzajamno imenovanje IRGC-a i CENT-COM-a terorističkim organizacijama može predstavljati samo paklene probleme za američke vojnike i diplomate koji se još uvijek nalaze u zemlji.

Zaključak: iako Bibi i John Bolton možda žele rat s Iranom, američki nacionalni interesi, temeljeni na groznom iskustvu iz prethodna dva desetljeća, kao i Trumpovi politički interesi, diktiraju da je bolje da ne započinje nove ratove.

Niti jedan jedini bliskoistočni rat u ovom stoljeću nije prošao onako kako smo planirali ili se nadali.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.