Mogući nasljednik pape kaže da je masovna migracija u stvari invazija i da će dovesti do izumiranja Europe ako ne bude zaustavljena

Emma R.

Screenshot: YouTube/University of St. Michael's College

Robert Sarah, afrički kardinal koji se nalazi na čelu liturgijskog ureda Vatikana, često se u tradicionalističkim krugovima naziva njihovom nadom da će jednog dana naslijediti papa Franju.

Oni koji nastoje upotrijebiti Bibliju za promicanje migracije guraju “lažnu” interpretaciju spisa, rekao je kardinal Sarah u novom intervjuu koji je dao za francusku publikaciju Valeurs Actuelles.

Također je označio masovnu migraciju “novim oblikom ropstva”.

Kardinal je često uzrokovao kontroverze svojim konzervativnijim stavovima o liturgijskim praksama, islamu, migraciji i ostalim pitanjima.

Ti su stavovi bili stavljeni u prvi plan u francuskom članku, u kojem je Sarah, koji je inače iz Gvineje, oštro osudio svećenike i biskupe koji “govore pomućene stvari, nejasne, neprecizne, kako bi izbjegli kritiku i vjenčaju se za glupu evoluciju svijeta.”

O Europi, Sarah je rekao da Crkva ne bi smjela surađivati sa sve većim prihvaćanjem masovne migracije od strane političara na tradicionalno kršćanski kontinent.

“Svi migranti koji dolaze u Europu su bez novca, bez posla, bez dostojanstva… To je ono što Crkva želi?”, pitao je.

“Crkva ne smije surađivati s ovim novim oblikom ropstva koje je postalo masovna migracija. Ako Zapad nastavi na ovaj kobni način, postoji veliki rizik da će, zbog nedostatka novorođenih, nestati, baš kao što se to dogodilo s Rimom kad su ga napali barbari.”

“Moja zemlja je pretežno muslimanska. Mislim da znam o kojoj stvarnosti govorim”, dodao je.

Sarahovi komentari u vezi ove teme u oštroj su suprotnosti s onima papa Franje. Franjo je u više navrata naglašavao vrijednost migracija i posebno ohrabrivao europske zemlje da otvore svoje granice valu migranata koji dolaze iz Trećeg svijeta.

Prošli tjedan govorio je u Maroku, glavnom odredištu za migrante u sub-saharskoj Africi koji su željeli doprijeti do Europe preko Španjolske i često je spominjao migraciju.

“Pitanje migracije nikada neće biti riješeno podizanjem barijera, poticanjem straha od drugih ili uskraćivanjem pomoći onima koji legitimno teže boljem životu za sebe i svoju obitelj”, rekao je Francis.

Sarah je mnogo skeptičniji glede toga treba li Crkva biti otvorena pitanju imigracije.

Naveo je primjer Poljske, katoličke zemlje koja ima strogu imigracijsku politiku i rekao kako ih je pozvao da ne žrtvuju svoj poljski i katolički identitet “na oltaru tehnokratske i bezdržavne Europe”.

“Ona je slobodna reći Europi da je sve stvorio Bog i smjestio na određeno mjesto, s njegovom kulturom, tradicijama i poviješću”, rekao je novinama. “Ova trenutačna želja za globalizacijom svijeta potiskivanjem nacija i specifičnosti je čista ludost.”

U intervjuu, pozvao je Europu da izbjegne prihvaćanje materijalizma i zaboravljanje svoje kršćanske povijesti, upozoravajući da bi to moglo dovesti do izumiranja same Europe.

“Ako Europa nestane, a time i sve neprocjenjive vrijednosti starog kontinenta, islam će osvojiti svijet”, rekao je Sarah. “I u potpunosti će izmijeniti kulturu, antropologiju i moralnu viziju.”