Loša sreća: Papa Franjo je upravo prenio sve zapise o skandalu seksualnih zlostavljanja u Notre Dame radi čuvanja

The Babylon Bee

PARIZ — Pa, čini se kako je bilo malo loše sreće u prošlotjednom požaru u katedrali Notre Dame. Dok su većina relikvija, umjetničkih djela i idola spašeni, jedna stvar nije preživjela: svi detaljni zapisi Katoličke crkve o njezinim tekućim skandalima seksualnog zlostavljanja.

Papa Franjo je, prema izvještajima, samo nekoliko dana prije izbijanja vatre prenio dokumente na čuvanje u Notre Dame.

“Oh, dobro”, rekao je papa Franjo slegnuvši ramenima. “Kako samo mogli znati da će buknuti u plamen? Mislili smo da će katedrala Notre Dame biti najsigurnije mjesto za njih.”

Dosjei su bili odloženi u najzapaljivije dijelove građevine nekoliko sati prije nego se ona, nažalost, zapalila. Nekoliko dobrovoljaca pokušalo je izvući dokumente iz vatre, ali dužnosnici Katoličke crkve su ih otposlali, rekavši im da ne riskiraju svoje živote zbog njih.

“Bila je to stvar prosudbe, ali mi više brinemo o ljudskim životima nego o važnom poslu obračunavanja sa seksualnim prijestupnicima”, rekao je jedan kardinal. “Težak izbor, ali što ćete.”

U vrijeme objavljivanja, papa je potvrdio da su svi dosjei također slučajno natopljeni tekućinom za upaljače neposredno prije izbijanja požara.

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.