PRAGER: Zašto su Hillary Clinton i Barack Obama tweetali o ‘štovateljima Uskrsa’

Dennis Prager

Ponekad vam nekoliko rečenica govori više o osobi — i, još važnije, o ideologiji — nego čitanje njihovog diplomskog rada. Takav je slučaj s tweetovima Hillary Clinton i Baracka Obame od prije dva dana kao odgovor na masovno ubojstvo više od 300 kršćana na Šri Lanci.

Njihovi tweetovi su vrijedni ozbiljne analize jer otkrivaju mnogo u vezi ljevice. Naravno, oni otkrivaju mnogo i o Clinton i Obami, ali to me trenutačno ne zanima.

A to je, također, važno. Mnoge Amerikance — osobito konzervativce i “nezavisne” — više interesiraju pojedini političari od političkih ideologija.

Mnogi konzervativci već dugo su usredotočeni na Clinton — i to u tolikoj mjeri da bi vjerojatno bilo koji drugi demokratski kandidat pobijedio Donalda Trumpa, jer je konzervativni bijes specifično usmjeren prema njoj potaknuo mnoge ljude na biračka mjesta. Slično tome, republikanski nikad-Trumpovci usredotočeni su na Trumpa umjesto na njegove politike. Njih više zabrinjavaju Trumpove osobne mane od smrtnih opasnosti koje ljevica predstavlja za Ameriku i za Zapad ili jedinstveno uspješnih konzervativnih politika koje Trump proglašava.

A svi nezavisni tvrde da glasaju “za osobu, a ne za stranku”.

Samo ljevičari shvaćaju da čovjek mora glasati za ljevicu bez obzira tko je demokratski kandidat, a koji je republikanski protivnik. Ljevičari su u potpunosti zamjenjivi: nema ideološke razlike između 20-tak kandidata koji se kandidiraju za predsjednika. Gradonačelnik Pete Buttigieg ne odstupa niti jedan stupanj udesno od Kamale Harris ili Elizabeth Warren.

To je razlog zašto je važno razumjeti tweetove Clinton i Obame: razumjeti ljevicu, a ne razumjeti nju ili njega.

Evo tweetova:

Obama: “Napad na turiste i štovatelje Uskrsa na Šri Lanci je napad na čovječanstvo. Na dan posvećen ljubavi, iskupljenju i obnovi, mi molimo za žrtve i stojimo uz narod Šri Lanke.”

Clinton: “Na ovaj sveti tjedan za mnoge vjere, moramo biti ujedinjeni protiv mržnje i nasilja. Molim se za sve koje su pogođeni današnjim strašnim napadima na štovatelje Uskrsa i putnike u Šri Lanci.”

Kako su oboje napisali “štovatelji” na isti idiosinkratski način i upotrijebili termin “štovatelji Uskrsa”, vjerojatnost je da su imali iste pisce ili je Clinton kopirala Obamu.

Evo što je kritično: Niti jedan od njih nije koristio riječ “kršćani”. I kako bi to izbjegli, otišli su toliko daleko da su izmislili novi termin — “Štovatelji Uskrsa” — dosad nepoznat bilo kojem kršćaninu.

Kad su Židovi ubijeni u sinagogi “Drvo života” u Pittsburghu, Clinton je spomenula sinagogu u tweetu. No, u svom tweetu nakon događaja na Šri Lanci, usprkos bombaškom napadu na tri crkve ispunjene kršćanima, Clinton nije spomenula crkvu ili crkve. U tweetu nakon masakra nad muslimanima na Novom Zelandu, napisala je da joj se slama srce zbog “globalne muslimanske zajednice”. No, u svom posljednjem tweetu, niti riječi o kršćanima ili globalnoj kršćanskoj zajednici.

Obama je slično napisao u svom tweetu o Novom Zelandu da tuguje s “muslimanskom zajednicom” zbog “strašnog masakra u džamijama”. Ali u svom tweetu o Šri Lanci, također ne spominje kršćane ili crkve.

Razlog zbog kojeg nijedan od njih nije spomenuo kršćane ili crkve jest taj što je ljevica u osnovi zabranila spominjanje svih anti-kršćanskih ubojstava koje su počinili muslimani u Europi, na Bliskom istoku ili u Africi, kao i sva oskvrnuća crkava u Europi, Africi ili bilo gdje drugdje na svijetu. To je dio istog fenomena — koji smo ja i ostali dokumentirali — britanske policije i političara koji su prikrivali šest godina silovanja 1.400 engleskih djevojaka od strane muslimanskih “grooming” bandi u Rotherhamu i drugim mjestima u Engleskoj.

U osnovi, pravilo ljevice jest da se ništa loše — bez obzira na to koliko istinito bilo — ne smije reći o muslimanima ili islamu te ništa dobro — bez obzira na to koliko istinito bilo — ne može reći o kršćanima ili kršćanstvu.

Post-novozelandski tweet Clinton također je sadržavao ove riječi: “Mi moramo nastaviti borbu protiv ovjekovječavanja i normalizacije islamofobije i rasizma u svim njihovim oblicima. Lideri diljem svijeta moraju osuditi bijele supremacističke teroriste. Njihova ubilačka mržnja mora biti zaustavljena.”

Pobrinula se da osudi “islamofobiju”, ali nije napisala niti riječi o daleko destruktivnijoj i rasprostranjenijoj mržnji prema kršćanima u muslimanskom svijetu, koja se očituje u praktično istrebljenim kršćanskim zajednicama na Bliskom istoku, redovitim ubojstvima i otmicama koptskih kršćana u Egiptu i ubojstvima kršćana u Nigeriji. Ona poziva “lidere diljem svijeta” da osude “bijelu supremaciju”, jednu od najmanjih skupina mržnje na Zemlji, ali u niti jednom trenutku ne poziva lidere diljem svijeta da osude islamističke teroriste, najveću skupinu mržnje na Zemlji.

Ova dva tweeta govore vam mnogo o Hillary Clinton i Baracku Obami. Ali ono što je još važnije, govore vam mnogo o ljevici.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.