Potencijalni budući papa osudio napade na Šri Lanci kao ‘barbarsko islamističko nasilje’

Katolički kardinal kojeg mnogi smatraju kandidatom za budućeg papu, osudio je terorističke napade na Šri Lanci kao “barbarsko islamističko nasilje” nakon što je najmanje 290 kršćana ubijeno tijekom bogoslužja na Uskrsnu nedjelju.

Kardinal Robert Sarah iz Gvineje osudio je napade na Šri Lanci na Twitteru napisavši da oni ilustriraju “kako su Kristovi sljedbenici širom svijeta žrtve divljih i bezobzirnih djela”, dodajući: “Ja osuđujem ovo barbarsko islamističko nasilje” prije nego je poručio svojim sljedbenicima da mole.

Tweet je popraćen slikom Isusovog kipa umrljanog krvlju iz napada.

Visoki dužnosnik Vatikana, koji ima 73 godine, naširoko se smatra kandidatom za budućeg papu, vjerojatnim nasljednikom papa Franje.

Sarah je već otprije izrazio svoju zabrinutost za Zapad, usporedivši ga s drvetom bez korijena.

“Zante da je najveća briga u tome što Europa više ne želi ili je zaboravila osjećaj svog porijekla”, rekao je Sarah. “Izgubila je svoje korijene. A drvo bez korijena umire. I bojim se da će Zapad umrijeti. Vidite, postoje mnogi znakovi, mnogi znakovi.”

Kardinal je nastavio: “Na vas još uvijek vrše invaziju druge kulture, drugi ljudi, koji će s vremenom brojčano dominirati i u potpunosti promijeniti vašu kulturu, vaša uvjerenja, vašu moralnost.”

Šri Lanka je potresena terorističkim napadima tijekom Uskrsne nedjelje, a poznati radikalni islamisti napadaju kršćane u crkvama diljem nacije.

Broj poginulih trenutačno iznosi 290, a najmanje 500 je ozlijeđeno nakon razornih bombaških napada.