WALSH: Zašto seksističke propalice vole pobačaj

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/The Daily Caller

Daily Wire je ovaj tjedan izvijestio o zanimljivom slučaju na sjeveru države New York. Žena je pokušala uzeti Uber kako bi došla do klinike u kojoj je imala zakazani pobačaj, ali je vozač odbio dovršiti put. Kad je jednom saznao kamo ide, pokušao ju je odgovoriti od njezine odluke. Kad mu to nije uspjelo, odbio je nastaviti vožnju, ponudivši joj da je umjesto toga odveze kući. Izabrala je da biti odbačena na pola puta, odakle je naposljetku pozvala taksi i u posljednji trenutak stigla na zakazani sastanak da ubije svoju bebu.

Taj herojski vozač je u međuvremenu otpušten. Žena razmišlja o podnošenju tužbe. To je fascinantan slučaj s moralne i zakonske perspektive, ali sam posebnu pozornost posvetio ovom djelu priče:

Žena je rekla da je napokon dobila svog dečka, koji ju je savjetovao da nazove kliniku i obavijesti ih da će zakasniti. (Kakav sjajan momak.)

“Izašla sam iz automobila i odmah briznula u plač”, napisala je studentica. “Nazvala sam svakog od svojih roditelja tri puta, ali nitko nije odgovorio. Zatim sam nazvala dečka i on se odmah javio. Uspio me umiriti i rekao mi da obavijestim kliniku o tome što se dogodilo i da nazovem neke od lokalnih taksi kompanija.”

Vozač je potom “ostao sa mnom još nekih 10-15 minuta i ponovno me pitao želim li se vratiti s njim”, rekla je, ali je napomenula da je “odbila”.

Čini se kako je dečko bio vrlo željan da mlada žena ubije ono što je vjerojatno njegovo dijete. On ju je “umirio” i preporučio da obavijesti kliniku o kašnjenju te nazove taksi. Čini se kako je to cijeli opseg njegovog sudjelovanja u događajima tog jutra. Primjećujem ovu činjenicu jer je ona uobičajena. Propalice oplode ženu i potom peru ruke od situacije. Oni neće braniti i zaštititi dijete koje su stvorili, niti će se opterećivati aktivnim uključivanjem u proces “terminacije”. Oni igraju ulogu Pilata, ostavljajući drugima prljavi posao, dok će istovremeno pobrati beneficije.

To je ono što feministice ne uočavaju. One tvrde da ‘pro-life’ pokret vode seksistički muškarci, ali istina je upravo suprotna. Sebičnjaci, seksisti, propalice i gubitnici vole pobačaj.

Posljednje mjesto na kojem će se muškarac takve vrste naći jest prosvjed za život. Pobačaj je, za njega, prekrasan dar jer mu omogućuje korištenje žena za seksualni užitak bez dugoročnih posljedica. Pobačaj je najbolja stvar koja se ikad desila muškarcima koji žele koristiti, iskorištavati, zlostavljati i manipulirati ženama. Možda vidimo zašto je o slučaju Roe protiv Wade odlučila sedmorica muškaraca i zašto u liječnika za pobačaj prevladavaju muškarci.

S druge strane, muškarci ne dobivaju ništa suprotstavljajući se pobačaju. Oni od nas koji se nalaze u pro-life redovima zauzimaju tu poziciju jednostavno zato što vjerujemo da je pogrešno ubijati nedužne bebe. Mi ne držimo tu poziciju kako bi zadobili bilo kakvu specifičnu prednost. To ne olakšava naše živote. Ne koristi nam. Mi držimo tu poziciju isključivo na etičkoj osnovi. Isto se može reći i za pro-life žene. Mi smo protiv pobačaja jer mislimo da je pobačaj pogrešan. Koji bismo skriveni motiv mogli imati?

Lako je vidjeti prikrivene motive muškaraca koji zagovaraju pobačaj. Njima se nudi jeftini i laki seks. Za zagovornice pobačaja, praktičnost i financijska sigurnost su djelomična ili kompletna poanta njihovog stajališta. Pretpostavljam da bi netko iz tog kampa rekao da je naš stvarni cilj “kontroliranje ženskih tijela”. No, kad bi pro-liferi bili zainteresirani za kontroliranje ženskih tijela, pretpostavka je da bismo vidjeli dokaz ove želje van pitanja pobačaja.

Muslimanski fundamentalistički muškarci žele kontrolirati ženska tijela, stoga ih prisiljavaju da hodaju uokolo obučene u jutene vreće i sprječavaju da imaju bilo kakvu kontrolu nad svojim životima. Pro-liferi ne zagovaraju takve stvari. Mi općenito kažemo da bi žene trebale moći nositi, govoriti i raditi što god žele u okviru zakona. I moraju imati punu jednakost pred zakonom. Naš jedini problem je u tome da ne bi smjele ubijati bebe, što je standard koji jednako primjenjujemo na oba spola. Možete se ne slagati s našim mišljenjem o ovom pitanju, ali nijedna iskrena i racionalna osoba ne može reći da pokušavamo kontrolirati bilo čije tijelo. Naša cijela poanta svodi se na to da postoji drugo tijelo — ono djeteta — koje zaslužuje ne biti uništeno. To zapravo sumira naše stajalište. Ovdje ne postoji nikakva seksistička zavjera. Ako to tražite, morate pogledati u redove zagovornika za pobačaj.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.