Švedska: Kršćanski migranti se zbog stalnih muslimanskih napada boje da će u zemlji izbiti građanski rat

Emma R.

Danas u Švedskoj živi oko 120.000 sirijskih kršćana. Dok su mnogi od njih pobjegli od genocida na Bliskom istoku, napadi na njihove crkve i prijetnje njihovim organizacija još uvijek su uobičajene.

Nakon višestrukih prijetnji, Sirijski nacionalni savez u Švedskoj pojačao je mjere sigurnosti, od nadzornih kamera do svojih vlastitih čuvara, izvijestio je Samhällsnytt.

Nedavna objava na Facebooku Sirijskog nacionalnog saveza detaljno je izložila prijetnje koje su primili od govornika na arapskom jeziku.

Prema riječima glasnogovornika saveza, ovo nije prvi put da se dogodio takav incident. Najčešće, rekao je, pozivatelji govore švedski s naglašenim bliskoistočnim naglaskom ili čak arapski.

Policija, međutim, nije odlučila istražiti slučaj, obrazlažući da opsceni jezik nije nezakonit.

“Čim se nešto dogodi na Bliskom istoku ili smo na neki način vidljivi u medijima, primimo ovakve pozive, tako da smo već navikli na njih.”

“U jednom trenutku kažu da će nam u Švedskoj učiniti isto ono što su nam učinili na Bliskom istoku. Na Bliskom istoku je proveden genocid protiv kršćana. Mi smo pobjegli od tih grupacija u Švedsku, ali oni su nas sustigli ovdje”, rekao je glasnogovornik.

Sirijski nacionalni savez se u više navrata obratio vlastima, ali nije našao razumijevanja, osim među kršćanskim demokratima.

Prema Samhällsnytt, među Sirijcima u Švedskoj postoji široko rasprostranjen osjećaj rezignacije zbog zabrinutosti oko budućnosti vladavine prava i sposobnosti države da zaštiti ljude i procesuira zločine.

“Očekujemo neki jeb*** građanski rat između različitih skupina, osim ako netko ne spusti nogu. Ljudi koji su činili strašna djela na Bliskom istoku su sada ovdje… i čini se da nikoga nije briga za to”, zaključio je glasnogovornik.

Sirijske crkve u Švedskoj su svjedočile nizu napada bombama i paleži, poput crkve sv. Afrema u Södertäljeu i crkve sv. Marije u Norrköpingu.

Incidenti su izazvali snažne reakcije u sirijskim krugovima. Dok su neki tvrdili da je vrijeme da napuste Švedsku ako država nije sposobna zaštititi svoje građane, drugi su predložili da osnuju “vlastite policijske snage”.