KNOWLES: Trump je opstruirao demokrate u pokušaju preokretanja izbora 2016. državnim udarom

Michael J. Knowles

Screenshot: YouTube/American Conservative Union

Da, predsjednik Trump je počinio opstrukciju. Od trenutka kad je pobijedio Hillary Clinton, demokrati su pokušali preokrenuti izbore 2016., no Trump je na svakom koraku opstruirao njihove napore.

To je bila opstrukcija u interesu pravde. Predsjednika bi trebalo pozdraviti aplauzom.

Prvo, partizani unutar Ministarstva pravosuđa špijunirali su Trumpovu predsjedničku kampanju. Koristili su članke mainstream vijesti kako bi pribavili nalog za nadzor Trumpovog osoblja u kampanji obmanjujući suca Suda za nadzor stranih obavještajnih službi (FISA) glede izvora članka.

Zapravo, vijest se temeljila na neprovjerenom oporbenom istraživanju koje su financirali Clintonova kampanja i Demokratski nacionalni odbor.

Nedavno otkrivene tekstualne poruke između osramoćenog agenta FBI-ja Petera Strzoka i odvjetnice FBI-ja Lise Page pokazuju da se taj nadzor nastavio i nakon izbora, premještajući fokus s Trumpove kampanje na prijelazni tim tada već izabranog predsjednika Trumpa.

Nakon toga, prema otpuštenom zamjeniku ravnatelja FBI-a, Andrewu McCabeu, nekoliko dužnosnika Ministarstva pravosuđa razgovaralo je o postavljanju onoga što bi predstavljalo državni udar kojem je cilj svrgavanje uredno izabranog predsjednika Sjedinjenih Država iz ureda.

Državni udar bio bi namješten pozivanjem na 25. amandman koji bi uklonio predsjednika Trumpa iz ureda.

Taj Amandman je usvojen kako bi se bavio slučajevima kad predsjednik nije u mogućnosti obavljati svoje dužnosti nakon teške ozljede ili bolesti — poput ranjavanja u pokušaju atentata, slučaju moždanog udara ili kome. Niti jedan od tih uvjeta nije se primjenjivao na predsjednika Trumpa.

Zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein navodno je predložio prisluškivanje kako bi potajno snimio razgovore s predsjednikom Trumpom u nadi da će oni dovesti do njegovog svrgnuća.

Nakon toga, Trumpovi kritičari nazvali su ga izdajicom. Senator Tim Kaine (D-VA), koji je bio kandidat za potpredsjednika u kampanji Hillary Clinton 2016., sugerirao je da je Trump možda počinio izdaju već u srpnju 2017. — samo dva mjeseca nakon što je specijalni istražitelj Robert Mueller započeo svoju istragu o uplitanju Rusije u izbore 2016.

Taj isti mjesec, bivši tužitelj iz slučaja Watergate, Nick Ackerman, rekao je: “Gotovo da nema sumnje da je to izdaja.”

Prošlog srpnja, Charles Blow objavio je kolumnu u New York Timesu pod naslovom “Trump, izdajnički izdajica”.

Onda je John Brennan, koji je bio ravnatelj CIA-e pod predsjednikom Obamom, opisao je ponašanje predsjednika Trumpa kao “ništa manje od izdaje”.

Nekoliko tjedana kasnije, umirovljeni pukovnik američke vojske Ralph Peters sugerirao je da je Trump “počinio izdaju” i usporedio predsjednika sa sovjetskim diktatorom Josefom Staljinom i nacističkim ministrom propagande Josephom Goebbelsom.

Drugi su isto tako lažno optužili predsjednika Trumpa.

Nakon toga, “leakeri” iz vlade i njihovi saveznici u mainstream medijima razgovarali su o zatvaranju članova obitelji predsjednika Trumpa zajedno s njim.

Prema toj narativi, Donald Trump Jr. i zet predsjednika Jared Kushner bili su predodređeni za narančaste kombinezona zbog navodnog nemoralnog sastanka s nekim Rusima u Trump Tower-u. Bilo je čak i razgovora o zatvaranju predsjednikove kćeri Ivanke.

Pisac za Vice.com prevrtljivo je izvještavao o reakciji federalnih zatvorenika na mogućnost zatvaranja Trumpa.

Demokratski političari žudjeli su za opozivom predsjednika Trumpa. Mnogi su govorili da očekuju kako će Muellerova istraga pokazati da je Trump surađivao s Rusima kako bi bio izabran. U njihovim glavama, predsjednik je bio kriv prije nego se dokazao nevin.

No, onda je Mueller izvijestio da je otkrio ono što je predsjednik Trump čitavo vrijeme inzistirao da je istina: Trump nikad nije bio “u dosluhu” s Rusima. Niti jedan član kampanje nije bio “u dosluhu” s Rusima. Središnja optužba protiv predsjednika, koja je poticala dvije godine konstantnih napada na njega, pokazala se lažnom.

Sada očajni demokrati, lišeni bilo kakve pravne osnove za opoziv, koriste Trumpovo nezadovoljstvo zbog dvogodišnjeg predsjedničkog uznemiravanja kao novu osnovu za njegovo uklanjanje iz ureda.

Tijekom posljednje dvije godine, predsjednik Trump izražavao je svoje nezadovoljstvo zbog onoga što je smatrao nepoštenim napadima. Prema Muellerovog izvješću, nakon imenovanja specijalnog istražitelja, Trump je izjavio “ovo je kraj mog predsjedništva”, nakon čega je uslijedila psovka.

Muellerovo izvješće potom citira Trumpa: “Svi mi kažu da ako dobijete jednog od tih specijalnih istražitelja, to uništi vaše predsjedništvo. To traje godinama i neću moći ništa učiniti.”

Predsjednik je otišao na Twitter kako bi okarakterizirao istragu specijalnog istražitelja kao “lov na vještice”. Navodno je razmatrao otpuštanje Roberta Muellera.

Prema glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru, predsjednik Trump nije opstruirao pravdu. Ali Trump također nije ležeći primao napade na svoje predsjedništvo.

Senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa, jedna od 20 demokrata koji traže predsjedničku kandidaturu svoje stranke kako bi zamijenili Trumpa, otkrila je ruku svoje stranke kad su je nedavno zatražili da navede razloge za opoziv.

Nije važno je li Trump počinio zločin, rekla je Warren.

“Ovo se čak specifično ne radi o samom Donaldu Trumpu”, rekla je Warren. Tako je — radi se o poništavanju rezultata predsjedničkih izbora koji nisu stavili Hillary Clinton u ured.

Demokrati sad žele opozvati Trumpa zbog opstruiranja njihovih opetovanih pokušaja svrgavanja.

Što se tiče mnogih demokrata, Trumpov pravi zločin je taj što je uopće pobijedio na izboru za predsjednika.

Michael Knowles je američki glumac, autor, konzervativni politički komentator, kolumnist i voditelj podcasta.