Više od 80 posto Somalijaca u Švicarskoj je na socijalnoj pomoći

Emma R.

Novi podaci prikupljeni i objavljeni od strane Saveznog zavoda za statistiku i Državnog tajništva za migracije pokazuje da je oko 4.000 Somalijaca u Švicarskoj daleko najviše sklono državnoj pomoći, s njih 83,7 posto koji se oslanjaju na prihode dobivene od države, izvješćuje Breitbart.

Dok su Somalijci daleko najveći korisnici socijalne pomoći, nekoliko drugih nacionalnosti također ima stopu od preko 50 posto, poput Eritrejaca (54,7 posto) i Angolaca (54 posto).

Statistike se uvelike razlikuju od švicarskih državljana koji primaju socijalnu pomoć, svega 2,3 posto stanovništva — iako su japanski državljani na najnižem nivou, samo 0,6 posto.

Damian Müller iz Švicarske liberalne stranke (FDP), rekao je da brojke pokazuju da je previše tražitelja azila koji nisu kvalificirani za azil živjelo od državne pomoći i da se nedovoljno radi na integraciji onih s izbjegličkim statusom u švicarsku ekonomiju.

“Integracija nije jednosmjerna ulica”, inzistirao je, dodajući: “izbjeglice su [također] odgovorne za to.”

Backer Gobdon iz Udruge somalijske dijaspore pripisao je dio krivnje za visoku stopu korištenja socijalne pomoći u somalijskoj zajednici velikoj prosječnoj veličini obitelji, rekavši: “Oni rade, na primjer, u ugostiteljstvu, gdje su plaće niske. Obitelj koja ima, primjerice, sedmoro djece ne može živjeti od toga.”