‘SPREMI SE RUSIJO!’ Trump upozorava Putina da američke rakete dolaze ‘brzo i pametno!’

Joseph Curl

U nekoliko naročito nediplomatskih objava na Twitteru, predsjednik Trump u srijedu je poručio Rusiji da se “pripremi” za američke “pametne” rakete usmjerene prema Siriji, samo nekoliko dana nakon što je Kremlj obećao kako će srušiti američke rakete.

“Rusija je obećala da će srušiti bilo koju i sve rakete ispaljene na Siriju. Pripremi se Rusijo, jer će početi dolaziti, lijepe i nove i “pametne”!”, objavio je.

“Ne biste trebali biti partneri s životinjom koja svoje ljude ubija plinom i još uživa u tome!”, dodao je Predsjednik.

Dvadeset minuta kasnije, vjerojatno nakon što je popio drugu šalicu kave, Trump je bio malo više diplomatsko raspoložen prema ruskom predsjedniku Putinu napisavši: “Naš odnos s Rusijom je gori nego ikad, a to uključuje i Hladni rat. Nema razloga za to. Rusija treba našu pomoć oko gospodarstva, što bi bilo vrlo lako napraviti i trebamo sve nacije da rade zajedno. Zaustavimo utrku oružja?”

Predsjednikovi tweetovi dolaze usred sve žešće borbi riječima. Ranije ovog tjedna, ruski ambasador u Libanonu, Alexander Zasypkin, rekao je da će Rusija ciljati sve dolazeće projektile na Siriju. Prošli tjedan objavljeno je izvješće da su u napadu kemijskim oružjem poginula čak 40 pobunjenika – Trump je okrivio Rusiju i Iran za napad, od kojih su obje države odbacile optužbu.

“Ako se dogodi američki raketni napad, mi – u skladu s izjavama Putina i ruskog načelnika Glavnog stožera – ćemo oboriti američke rakete, pa čak i izvore s kojih su lansirane”, izjavio je Zasypin prema Al Jazeeri.

Trump je također okrivio sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, jakog saveznika Rusije. “Bio je to grozan napad. Bilo je užasno”, rekao je Trump u Bijeloj kući. “Riječ je o ljudima i ne možemo dopustiti da se to dešava.”

“Područje zločina je u okruženo sirijskom vojskom, što ga čini u potpunosti nedostupnim vanjskom svijetu. Predsjednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni za podupiranje životinje Assada”, dodao je na Twitteru.

Do 9 sati, Trump se smirio, okrivljujući istragu o dosluhu s Rusijom zbog sadašnje “loše krvi” s Rusijom.