KLAVAN: Facebookovo cenzuriranje mora biti zaustavljeno

Andrew Klavan

Screenshot: YouTube/Financial Times

“Ne odobravam to što govorite, ali ću braniti do smrti Vaše pravo da to kažete.”

Ove riječi, koje je napisala Evelyn Beatrice Hall kako bi opisala filozofiju Voltairea, trebalo bi neizbrisivom tintom napisati na čelo Marka Zuckerberga.

Zuckerbergov Facebook — kao i Instagram — trajno su sa svojih stranica baniralli nekolicinu osoba koje smatraju “opasnima”. Među onima koji se se našli deplatformirani su Infowarsov Alex Jones, Louis Farrakhan iz Nacije islama i provokator Milo Yiannopoulos.

Jones je ludi teoretičar zavjere, Farrakhan je antisemit ispunjen mržnjom, a Yiannopoulos je trolanje liberala doveo do točke fašizma. Bilo bi preblago reći da se ne slažem s njihovim stajalištima. Prezirem njihova stajališta.

No, njihovo ušutkavanje nije samo pogrešno od strane Facebooka i Instagrama, već oni na to nemaju pravo i trebalo bi ih prisiliti da ih vrate na svoje stranice.

Facebook i Instagram su platforme, a ne izdavači. Za razliku od izdavača, koji mogu nadgledati svoj sadržaj i stoga su i odgovorni za njega, platforme nisu otvorene tužbama ako se na njima pojavi kakav klevetnički materijal. U zamjenu za taj imunitet, oni bi trebali biti prisiljeni dopustiti mjesto svim glasovima na svojim platformama. Oni ne bi trebali moći imati više mogućnosti cenzuriranja ljudi nego što bi kakvoj telefonskoj kompaniji trebalo dopustiti da spriječe Miloa i Farrakhana u telefonskom razgovor o nečemu što mrze iznad svega.

Facebookov očigledan i, prema mojem mišljenju, ilegalan čin cenzuriranja nema nikakve veze sa sigurnošću ljudi. On ima veze s cenzuriranjem konzervativaca. Farrakhan — koji se šepurio naokolo s osobama poput Baracka Obame, Erica Holdera i većinom crnog kongresnog kluba — je žlica ljevičarskog šećera koja bi desnici trebala olakšati gutanje otrova. Sve ostale mete bile su na desnici.

Donald Trump bio je toliko uspješan u preuzimanju izraza “lažne vijesti”, da se lako zaboravlja kako je ta fraza potekla na ljevici kao dio plana za gašenje konzervativnog govora. Taj plan je sad u punom pogonu.

Sharyl Attkisson, istraživačka novinarka koja je bila prisiljena napustiti CBS News kad je CBS odbio objaviti priče koje su otkrivale korupciju Obamine administracije, pratila je porijeklo koncepta “lažnih vijesti” sve do tvrtke po imenu First Draft. First Draft je primio veliki dio sredstava od Google-a, čiju matičnu kompaniju vodi jedan od najvećih podupiratelja Hillary Clinton. Nakon što je First Draft počeo udarati u bubanj “lažnih vijesti” tijekom kampanje 2016., poklič su preuzeli Hillary i Obama i, najvažnije, ljevičarski aktivist David Brock, koji je vodio Sorosev Media Matters te ostali pro-ljevičarski sajtovi koji su korišteni za napad.

No, anti-konzervativna kampanja “lažnih vijesti” zapravo je krenula u prosincu 2016. godine, nakon što je muškarac ispalio nekoliko metaka u Comet Ping Pong, pizzeriji u D.C.-u koja je bila povezivana s Pizzagateom. Pizzagate je bila, ako se sjećate, luda desničarska teorija zavjere koja je uključivala Hillary i ostale te ih optužila da iz Cometa vode pedofilski prsten.

No, je li ta teorija zavjere doista nastala na desnici? Na kraju krajeva, Comet je vodio jedan od Brockovih bivših ljubavnika.

U svakom slučaju, Brock je obećao da će navesti Facebook i ostale glavne platforme da nadgledaju svoj sadržaj uz pomoć ljevičarskih organizacija poput Južnjačkog pravnog centra za siromašne (SPLC) i Factcheck.Org. I nakon pucnjave je uspio u tome. Od tog napada “lažnih vijesti”, desničari su, gotovo isključivo, postali mete cenzuriranja na Facebooku, Twitteru i ostalim platformama društvenih medija .

To mora prestati, a vlada je ta koja to mora zaustaviti. Ako je Facebook izdavač koji može ušutkati Jonesa i ostale, onda bismo trebali biti u mogućnosti tužiti Facebook za svaki klevetnički komentar koji se ikad pojavio na stranicama.

Ako nisu izdavači, već platforme, onda moraju dopustiti da se čuje svaki glas.

Nitko se ne želi zalagati za klaunove poput Jonesa i Farrakhana. No, iako njihova retorika može doista biti ružna, ona nije ni približno opasna kao cenzuriranje Amerikanaca od strane ogromnih, moćnih, monopolističkih korporacija poput Facebooka.

Andrew Klavan je američki konzervativni pisac, novinar, scenarist, politički komentator i voditelj podcasta “The Andrew Klavan Show” na Daily Wireu.