Trumpova imigracija predložila deportaciju imigranata na socijalnoj pomoći

Jose Nino

Prema izvješćima CNBC-a, Trumpova administracija razmatra novu politiku za deportaciju imigranata koji su socijalnoj pomoći.

To je dio planova administracije u svrhu sputavanja migracije ljudi s niskom primanjima.

Iako se rezidenti za koje se smatra da su na javnom trošku mogu deportirati u praksi, to se rijetko primjenjuje.

Prijedlog u pitanju bi uključio imigrante koji koriste javne beneficije, poput novčane pomoći, bonova za hranu, stambenih subvencija ili Medicaida.

Prema Daily Mail-u, američki zakon dopušta deportaciju imigranata koji postaju “javni trošak” unutar pet godina od njihovog prijema, ako je njihova motivacija za traženje državne pomoći prethodila njihovom ulasku u SAD.

Međutim, presudom iz 1948, godine, utvrđeno je da se deportacija imigranata mora ograničiti na slučajeve u kojima je vlada zahtijevala plaćanje javnih usluga, a osoba nije platila.

BLP je izvijestio kako nedavno studije pokazuju da znatan dio nedavnih migranata završava na javnom trošku, što daje kredibilitet najnovijim Trumpovim prijedlozima.

Nekoliko zemalja, poput Švedske, vidjelo je u posljednje vrijeme kako ovisnost migranata o socijalnoj pomoći dovodi do određenog stupnja društvenih previranja.

S velikim izgledima za podijeljeni Kongres, Trump razmatra sve načine na koje bi mogao upotrijebiti racionalnost što se tiče američkih migracijskih politika.

Jedno je sigurno: imigracija će biti najvruća tema na izborima 2020. godine.

BLP je izvijestio kako većina republikanskih glasača tu temu vidi kao najvažniju ususret izbora 2020.