BUCHANAN: Vodi li Bolton Trumpa prema ratu s Iranom?

Patrick J. Buchanan

Prošlog tjedna, Venezuela je bila ta koja se nalazila na nišanu Sjedinjenih Država.

“Iako je mirno rješenje poželjno, moguća je vojna akcija”, zagrmio je državni tajnik Pompeo. “Ako je to ono što je potrebno, to je ono što će Sjedinjene Države učiniti.”

John Bolton održao je lekciju Vladimiru Putinu o značenju Monroeove doktrine: “Ovo je naša hemisfera. To nije područje u kojem bi se Rusi trebali miješati.”

Nakon što je venezuelanska vojska odlučila ne ustati i zbaciti Nicolasa Madura, do nedjelje navečer, Iran je postao taj koji se našao na našim nišanima.

Bolton je naredio nosaču aviona USS Abrahamu Lincolnu, njegovoj operacijskoj borbenoj skupini i bombarderskim snagama premještanje na Srednji istok “kako bi poslali jasnu i nedvosmislenu poruku iranskom režimu da će bilo koji napad na interese Sjedinjenih Država ili naših saveznika biti dočekan neumoljivom silom.”

O kakvom “napadu” je Bolton govorio?

Prema Axiosu, Izrael je upozorio Boltona da je iranski napad na američke interese u Iraku neminovan.

Leteći prema Finskoj, Pompeo je odjeknuo Boltonovo upozorenje:

“Vidjeli smo eskalacijske akcije od strane Iranaca i … smatrat ćemo Irance odgovornima za napade na američke interese. … (Ako) se te akcije dogode, ako će njih izvršiti neka treća strana, bilo da je to šijitska milicijska skupina ili Houthi ili Hezbollah, mi ćemo držati … iransko vodstvo izravno odgovornim za to.”

Sveukupno, prijetnje Bolton-Pompeo dodaju se na ultimatum da će bilo koji napad Hezbollaha u Libanonu, Houthija u Jemenu ili milicija koje Iran izravno podupire — na Izrael, Saudijsku Arabiju, UAE ili američke snage u Iraku, Siriji ili Zaljevskim država — donijeti američku odmazdu na sam Iran.

Je li predsjednik Donald Trump to odobrio? Jer čini se kako se složio s tim. Izvukao nas je iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovno nametnuo sankcije. Prošli tjedan je otkazao izuzeća koja je dao osam nacija da i dalje kupuju iransku naftu.

Cilj: Smanjiti iranski izvoz nafte, 40% BDP-a, na nulu, kako bi produbio gospodarsku krizu za koju se već očekuje da će smanjiti ovogodišnji iranski BDP za 6%.

Trump je također označio Iran kao terorističku državu, a Republikanski gardu kao terorističku organizaciju, prvi put da smo to učinili u vezi oružanih snaga strane države. To ne radimo čak ni sa Sjevernom Korejom.

Iran je prošlog utorka odgovorio navođenjem Sjedinjenih Država kao državu pokrovitelja terora i označio američke snage na Bliskom istoku kao teroriste.

Iran je također upozorio da ako ugušimo njihov izvoz nafte koji izlazi iz Perzijskog zaljeva kroz Hormuški tjesnac, tjesnac bi mogao biti zatvoren ostalim nacijama. Budući da 30% svjetske isporuke nafte prolazi kroz tjesnac, njegovo zatvaranje moglo bi uzrokovati globalni krah.

Godine 1973., kad je predsjednik Nixon spasio Izrael u Jomkipurskom ratu, Arapi OPEC-a nametnuli su embargo na naftu. Cijene nafte su toliko porasle da je Nixon razmišljao o odlasku na božićne praznike na Floridu vlakom.

Porast cijena nafte toliko je naštetio Nixonu i njegovom odnosu s javnosti da je postao čimbenik koji je pridonio naporima za njegov opoziv.

Danas, Trumpova ocjena odobravanja u Gallupovoj anketi dosegla je najvišu razinu tijekom njegova predsjedanja, 46%, razina koja je zasigurno povezana s nevjerojatnom uspješnošću američke ekonomije nakon Trumpovih smanjenja poreza i sveobuhvatne deregulacije.

Dok bi Zaljevski rat s Iranom možda bio popularan u začetku, što bi on učinio za američku ekonomiju ili našu sposobnost izlaska iz beskrajnog rata na Bliskom istoku, kao što je to obećao Trump?

Krajem travnja, u intervjuu za Fox News, iranski ministar vanjskih poslova identificirao je one za koje vjeruje da doista žele američko-iranski rat.

Na pitanje je li Trump tražio konfrontaciju i “promjenu režima” koje je zagovarao Bolton prije nego je postao njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Mohammad Javad Zarif je rekao ne. “Ne vjerujem da predsjednik Trump to želi. Vjerujem da je predsjednik Trump vodio kampanju s obećanjem da neće uvesti Sjedinjene Države u još jedan rat.”

“Predsjednik Trump je sam rekao su SAD potrošile 7 trilijuna dolara u našoj regiji … a jedini rezultat toga bio je više terora, veća nesigurnost i veća nestabilnost.”

“Ljudi u našoj regiji odlučuju da je prisustvo Sjedinjenih Država inherentno destabilizirajuće. Mislim da se predsjednik Trump slaže s tim.”

No, ako nije Trump taj koji se zalaže za rat s Iranom, tko je onda?

Zarif je rekao: “Vjerujem da ‘B-tim’ zapravo želi gurnuti Sjedinjene Države, namamiti predsjednika Trumpa, u sukob koji on ne želi.”

A tko sačinjava ‘B-tim’?

Zarif ih identificira: Bolton, Benjamin Netanyahu, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i prestolonasljednik Mohammed bin Zayed.

Ako će B-tim uspjeti u svojim ambicijama — bit će to Trumpov rat i Trumpovo predsjedništvo će biti to koje će platiti cijenu.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.