Državni odvjetnik Barr imenovao tužitelja kako bi istražio podrijetlo istrage o Rusiji

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Bloomberg

Glavni državni odvjetnik William Barr imenovao je državnog tužitelja kako bi istražio podrijetlo istrage o Rusiji i utvrdio je li nadziranje Trumpove kampanje od strane FBI-a 2016. godine bilo legalno.

Associated Press je izvijestio da je izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao da je Barr “imenovao Johna Durhama, američkog tužitelja iz Connecticuta, da provede istragu”.

“Istraga će se usredotočiti na to jesu li vladine metode prikupljanja obavještajnih podataka u vezi Trumpove kampanje bile zakonite i prikladne”, dodao je AP. “Durham je prethodno istraživao korupciju u provedbi zakona, uništavanje videokaseta u CIA-i te povezanost bostonskog ureda FBI-a s mafijašima.”

U travnju, Trumpova administracija rekla je Fox News-u da je Barr okupio tim koji će istražiti porijeklo istrage FBI-a o Trumpovoj kampanji koju je pokrenula Obamina administracija.

“Pregledavam vođenje istrage i pokušavam se uhvatiti u koštac sa svim aspektima kontraobavještajne istrage koja je provedena tijekom ljeta 2016. godine”, rekao je Barr tijekom kongresnog saslušanja u travnju.

Fox News je u ponedjeljak izvijestio da su višestruki izvori rekli mreži da je “Barr bio ‘ozbiljan’ i da je istragu dodijelio osobama iz Ministarstva pravosuđa. Durham je poznat kao ‘tvrdokorni, buldog’ tužilac, rečeno je Fox News-u.”

“Izvori koji su upoznati sa slučajem govore da fokus istrage uključuje pred-tranzicijsko razdoblje — prije 7. studenog 2016. — uključujući korištenje i iniciranje doušnika, kao i potencijalnu zlouporabu FISA naloga”, dodao je Fox News. “Doušnica koji radi za američku obavještajnu službu predstavila se u rujnu 2016. kao asistentica istraživača na Sveučilištu Cambridge kako bi pokušala ispitati Georgea Papadopoulosa, tadašnjeg Trumpovog savjetnika za vanjsku politiku, o mogućim vezama kampanje s Rusijom, što je iskrslo početkom ovog mjeseca. Papadopoulos je rekao za Fox News da ga je doušnica pokušala ‘zavesti’ kao dio ove ‘bizarne’ epizode.”

Zastupnik Mark Meadows (R-NC) reagirao je na vijesti pišući na Twitteru: “John Durham je odličan izbor za specijalnog tužitelja koji će istraživati predizborne aktivnosti 2016. — njegov izbor dodatno demonstrira upornost Billa Barra i odlučnost da se dođe do istine kako bi se vratila vjerodostojnost najvišim razinama Ministarstva pravosuđa i FBI-a.”