Mediji lažu o pro-life ‘Zakonu otkucaja srca’ države Georgije. Evo istine.

Amanda Prestigiacomo

Wikimedia Commons

Mediji rade prekovremeno kako bi okarakterizirali novo pro-life zakonodavstvo države Georgije, poznatije pod imenom “zakon otkucaja srca”, kao štetno za žene, umjesto onoga što zapravo jest: zaštita nerođene djece s otkucajima srca.

Zakon, koji je prošli tjedan potpisao guverner Brian Kemp (R-GA), zabranjuje pobačaj nakon otkrivanja otkucaja srca bebe, što se događa oko šestog tjedna trudnoće. On ne kažnjava majke.

No, to nije spriječilo medijsko izvrtanje zakona. Na primjer, evo nekih od očigledno lažnih naslova o pro-life zakonodavstvu, koje je istaknuo David French iz National Reviewa:

Business Insider: “Žene bi mogle zaraditi do 30 godina zatvora zbog dobivanja pobačaja pod novim strogim zakonom o pobačaju Georgije.”

Slate: “Georgija je upravo kriminalizirala pobačaj. Žene koje prekinu svoju trudnoću mogle bi zaraditi doživotnu kaznu zatvora.”

The Week: “‘Zakon otkucaja srca’ Georgije mogao bi žene zatvoriti do kraja života.”

Glamour: “Žene koje u Georgiji prime pobačaj mogu biti osuđene na doživotni zatvor.”

Kao što je primijetio Rich Lowry iz New York Posta: “Relevantni dio zakona o pobačaju Georgije jasno pokazuje da se on primjenjuje na treće osobe, a takvim su ga protumačili i sudovi te države. Niti ne poziva na doživotnu kaznu zatvora za bilo koga.”

Drugim riječima, izvršitelj pobačaja koji pruža ilegalni pobačaj ili muškarac koji tuče ženu i pritom ubije dijete, našli bi se u dubokim problemima sa zakonom zbog ubojstva: a ne žena koja “sama prekine” trudnoću.

Planirano roditeljstvo je čak priznalo Washington Postu da novo pro-life zakonodavstvo ne može uspješno procesuirati žene koje same prekidaju trudnoću.

Osim toga, slavne osobe su tvrdile da se žene i djevojke koje su silovane prisiljavaju na rođenje. To je također laž. Zakon nudi izuzeća za silovanje, incest i u slučaju ugroženog života majke, kao što je to zabilježio Fox News.