Salvini: ‘Ekstremisti Merkel, Macron i Juncker izdali su Europu u ime financija, multinacionalizma i masovne imigracije’

Nacionalne populističke stranke iz jedanaest europskih zemalja koje su se okupile u Milanu, obećale su preoblikovati kontinent na ovotjednim europskim izborima od ključne važnosti.

Osobe koje su obilježile događaj bili su talijanski ministar unutarnjih poslova i de facto lider Matteo Salvini te Marine Le Pen iz francuske stranke Nacionalnog okupljanja (RN). Glasački blok Europa nacija i slobode (ENF), na čelu s to dvoje populističkih lidera, trebao bi postati treća najveća stranka u Bruxellesu nakon izbora.

Stranke unutar glasačkog bloka ENF dijele sveobuhvatne ciljeve vraćanja vlasti državama članicama EU-a, okončanja masovne imigracije i zaustavljanja širenja islama u Europi.

Njemačka Alternativa za Njemačku (AfD), Stranka za slobodu (PPV) iz Nizozemske, Slovačka Sme Rodina i Bugarska Volya bile su među prisutnim nacionalnim populističkim strankama.

Nakon što je izašao na pozornicu ispred gomile nacionalističkih pristaša na Piazza del Duomo u Milanu, Salvini je izjavio: “Na ovom trgu nema ekstremista, rasista ili fašista… Ekstremisti su oni koji vladaju Europom posljednjih 20 godina.”

Salvini je prozvao Merkel, Macrona, Georgea Sorosa i Junckera i optužio ih da su ekstremistički lideri koji su izdali Europu “u ime financija, multinacionalizma, novca i nekontrolirane imigracije.”

“Zajedno gradimo budućnost, ovdje nema krajnje desnice, postoji samo politika zdravog razuma”, nastavio je Salvini.

Tijekom njegovog govora, talijanski lider je opisao Europu kao “jedan od najljepših snova koje su pretpostavili očevi osnivači. Europu nacija i ljudi o kojoj su govorili De Gasprei, De Gaulle i Margaret Thatcher.”

Nakon Salvinija, na pozornicu je izašla Marine Le Pen rekavši pred euforičnom publikom: “Ovo je povijesni trenutak… mi kažemo ne toj imigraciji koja je potopila naše narode, ugrozila naše ljude.”

Vidljivo odsutan sa skupa bio je mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz. Orban se nije sramio javno izraziti svoju podršku i divljenje Salviniju. Orban je čak obećao “suradnju” nakon glasanja, ali do sada se još uvijek nije pridružio glasačkom bloku ENF-a.

Poljska vladajuća desničarska populistička stranka Pravo i Pravda (PiS) također nije nazočila skupu.

U intervjuu u emisiji Bucka Sextona s bivšim glavnim urednikom Breitbarta, Raheemom Kassamom — sada glavnim urednikom Human Events — bivši glavni strateg Donalda Trumpa Steve Bannon predvidio je da će nacionalne populističke stranke diljem europskom kontinenta mogle završiti s trideset do trideset pet posto mjesta u Europskom parlamentu.

Brexit stranka Nigela Faragea, koja se čvrsto zalaže za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, očekuje se da će osvojiti više od 35 posto britanskih glasova.

U međuvremenu, predviđa se da će podrška Le Penovoj stranci Nacionalnog okupljanja (23,5 posto) zasjeniti La République En Marche! Emmanuela Macrona. U slučaju da njezina stranka zaradi više podrške od Macronove, Le Pen je pozvala francuskog predsjednika da odstupi s dužnosti.

Do kraja tjedna, stranka Lega Mattea Salvinija očekuje se da će postati najveća talijanska stranka s 32 posto glasova. Stranka bi također mogla postati najveća pojedinačna stranka u Europskom parlamentu.

Za Njemačku AfD stranku očekuje se da će prikupiti oko 12% glasova.