FBI snimke navode da je MLK Jr. imao 40-tak izvanbračnih afera, da se smijao tijekom silovanja

Peter D'Abrosca

FBI snimke koje je analizirao biograf Martina Luthera Kinga Jr.-a pridonijele su nekolicini škakljivih tvrdnji protiv ikone građanskih prava.

“Postoje tajne snimke FBI-a koje optužuju Martina Luthera Kinga Jr.-a da je imao izvanbračne afere s ’40 do 45 žena’ i koje čak tvrde da je ‘gledao i smijao se” dok je njegov prijatelj pastor silovao župljanku, tvrdi autor”, prema Daily Mailu.

Biograf David Garrow, nagrađivani autor, dobitnik Pulitzerove nagrade i Kingov biograf, analizirao je snimke. On također tvrdi da se na jednoj od snimaka može čuti Kinga kako govori da je iz “Međunarodnog udruženja za promicanje ‘Pussy-Eatersa'”.

Savezni istražni ured (FBI) dugo je čuvao svoje tajne snimke pod ključem, gdje se one još uvijek nalaze. Dobro je poznata povijesna činjenica da je tadašnji direktor FBI-a J. Edgar Hoover naredio nadzor Kinga pod izgovorom da bi mogao biti član Komunističke partije. Snimke će ostati u trezoru Nacionalnog arhiva, a njihovo puštanje predviđeno je za 2027. godinu.

Prema Garrowu, snimke bi mogle potaknuti “bolno razračunavanje povijesti”.

Izvješće tvrdi da je King sudjelovao u brojnim razvratnim djelima, uključujući raspravu s prijateljem pastorom o tome s kim bi se hipotetski upustio u seksualne činove, svjedočenje silovanju od strane drugog pastora u Washington D.C.-u smijući se zajedno s navodnim silovateljem, kao i sudjelovanje u orgijama. Također se tvrdi da je King sudjelovao u seksualnim činovima s najmanje jednom prostitutkom i da je možda imao nezakonito dijete sa ženom iz Los Angelesa.

Kingova supruga, Coretta Scott, često se žalila da King nije provodio mnogo vremena kod kuće.

“To predstavlja toliko temeljni izazov njegovom povijesnom ugledu da zahtijeva najcjelovitiji i najopsežniji povijesni pregled”, rekao je Garrow.