Francuska: Jednak broj muslimana i katolika u dobnoj skupini 18-29 godina

Arthur Lyons

Prema novoj studiji, među demografijom osoba u dobi od 18 do 29 godina, u Francuskoj postoji jednaki broj muslimana kao i katolika.

Godine 2018., oko 32 posto Francuza identificirali su se kao pripadnici Katoličke crkve. Međutim, od tih ljudi, 19 posto je izjavilo da ne prakticira svoju vjeru, dok je sedam posto reklo da pohađa misu samo jedanput mjesečno, izvijestio je francuski politički magazin Le Point.

U svom članku, La Point navodi izvješće sociologa Claudea Dargenta i Olivera Gallanda koji su usporedili današnje brojke s onima iz 1981. godine, kad se 70 posto Francuza identificiralo kao katolici, dok je oko 17 posto redovito prakticiralo vjeru.

Jedan od najupečatljivijih trendova koji se vidi u podacima jest ogromna razlika između pojedinaca iz različitih generacija u smislu aktivnog prakticiranja religije. Od onih u dobi od 18 do 39 godina, samo tri posto katolika izjavilo je da aktivno prakticiraju svoju vjeru, za razliku od 16 posto onih starijih od 70 godina.

Kako katolicizam gubi svoju prisutnost u Francuskoj, druge religije počinju zauzimati njegovo mjesto, a islam je daleko najprimjetnija od njih. Danas se oko 14 posto francuskih građana identificiraju kao muslimani, a među demografskom kategorijom dobi od 18-29 godina, postoji jednaki broj pojedinaca koji prakticiraju islam kao i onih koji prakticiraju katoličanstvo.

Na ovaj povijesni usponi islama u tradicionalno katoličkoj zemlji osvrnuo se Luc Ravel, nadbiskup iz Strasbourga, koji je povezao taj trend s rapidno mijenjajućom demografijom francuskog stanovništva, tvrdeći: “Muslimanski vjernici dobro znaju da je njihov natalitet takav da vam danas, oni to zovu … Velikom Zamjenom, kažu na vrlo miran, vrlo pozitivan način da će ‘jednog dana sve to biti naše’.”

Ideja o “zamjeni” populacije koju je francuski pisac Renaud Camus nazvao “Velikom Zamjenom”, oklevetana je kao ništa više od “blesave teorije zavjere” od strane neoliberalnih globalista i mainstream medija.

Najmanje 25 posto francuskih građana vjeruje da “elite” koriste politike masovne migracije kao sredstvo za njihovu zamjenu, prema anketi koju je provela fondacija Jean-Jaurès i Conspiracy Watch.