HANSON: Trump je demokratima postao veliki bijeli kit

Victor David Hanson

Jedan način gledanja na opsesiju demokrata s Donaldom Trumpom jest ovisnost. Vidjeli smo inicijalne pokušaje opoziva; pokušaje da ga se ukloni pomoću klauzule o naknadi, Loganovog zakona i 25. amandmana; prijevarom u vezi dosluha s Rusijom; Muellerovom istragom; zahtijevanjem njegovih poreznih prijava; i psihodrama u kojima su sudjelovali Michael Avenatti, Michael Cohen i Stormy Daniels. Neumorni progresivci potraživali su novi Uhvati Trumpa fiks otprilike svaka dva mjeseca.

Praktičnije gledano, njihova fiksacija također zamjenjuje kolektivno siromaštvo ideja. Demokratska stranka nema plan osiguravanja granica osim da se protivi svim Trumpovim prijedlozima. Oni ne bi gradili zid, deportirali ilegalne doseljenike, okončali praksu gradova utočišta, kažnjavali poslodavce ili učinili bilo što drugo osim dopuštanja gotovo svakome ulazak u SAD.

Kriza s beskućnicima doseže razmjere epidemije u našim gradovima, a gotovo sve njih vode progresivni gradonačelnici i gradska vijeća. Nitko nema izvediv plan za čišćenje ulica od upotrijebljenih igala i ljudskog izmeta. Nitko ne zna što učiniti sa stotinama tisuća koji kampiraju na javnim mjestima, ugrožavajući tako njihovo vlastito zdravlje, kao i svih ostalih u blizini zbog ovisnosti o drogama, neodgovarajućim sanitarijama i uklanjanju otpada.

Kada je riječ o pobačaju, čini se da je nova demokratska pozicija da se nerođeno dijete može pobaciti u koje god vrijeme to odabere njegova majka, uključujući i sam trenutak rođenja.

Green New Deal poduprla je većina sadašnjih demokratskih kandidata za predsjednika, iako svi od njih privatno znaju da bi njegove utopijske fantazije ugušile američko gospodarstvo i uništile sadašnji prosperitet potaknut rekordnom proizvodnjom energije, deregulacijama te poreznom reformom i smanjenim stopama.

Na inozemnom planu, jesu li demokrati bili za ili protiv napuštanja nuklearnog sporazuma s Iranom, premještanja američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem i poticanja Kine da slijedi recipročna trgovinska pravila? Koji su njihovi prijedlozi po pitanju prijetnje sjevernokorejskih raketa za koje se čini kako su se odjednom pojavile nakon što je Barack Obama napustio ured?

Jesu li demokrati predložili otkazivanje izgradnje novog plinovoda koju je Trump ubrzao? Hoće li se reducirati proizvodnja prirodnog plina i nafte koja je Ameriku učinila energetski neovisnom i na granici da postane najveći svjetski izvoznik energije?

Demokrati su povremeno razgovarali o provođenju reparacija za ropstvo, poreza na bogatstvo i besplatnoj školarini, te o ukidanju studentskih dugova, imigracijske i carinske provedbe te izbornog kolegija. Ipak, oni nikada nisu precizirali način na koji bi proveli takve radikalne prijedloge koji vjerojatno ne bi privukli većinu stanovništva.

Hoće li preokrenuti smanjene poreze, spriječiti članove NATO-a da plate svoje obećane doprinose za obranu, obnoviti NAFTA-u ili oživjeti trgovinski sporazum o trans-pacifičkom partnerstvu (TPP)?

Za sad, nitko nema ideje što bi zapravo učinili demokratski kandidati, a još manje način na koji bi to učinili.

Umjesto toga, rezervna pozicija je uvijek da je “Trump ukrao izbore 2016. godine”, “Muellerovo izvješće zapravo nije oslobodilo Trumpa od optužbi za dosluh i opstrukciju” i “Trump mora biti opozvan ili nekako zaustavljen prije dovršetka njegovog mandata”.

Kad Muellerovo izvješće nije pronašlo nikakve dokaze dosluha i nikakve osnove za optužbu u vezi opstrukcije nepostojećeg zločina dosluha, progresivci su na trenutak pretrpjeli krizu identiteta. Ta privremena paraliza bila je potaknuta užasnom spoznajom da bi u nedostatku križarskog rata koji se vodi u svrhu uklanjanja Trumpa, oni možda trebali ponuditi alternativnu viziju i plan koji bi više privukao birače 2020. godine.

Demokratski establišment je postao nešto poput fobičnog kapetana Ahaba, pisca Hermana Melvillea, koji je postao fatalno obuzet potragom za svojim smrtnim neprijateljem, albino kitom Mobyjem Dickom. Veliki bijeli kit jednom je pojeo dio Ahabove noge i on zahtijeva osvetu — čak i ako takva beskrajna neuroza naposljetku dovede do uništenja njegovog broda i posade.

Demokrati nikad neće oprostiti Trumpu njegovu neočekivane pobjede nad navodno sigurnom pobjednicom Hillary Clinton 2016. godine i nakon toga njegovo sustavno — i glasno — poništavanje osmogodišnje agende bivšeg predsjednika Obame.

Za sad, čini se kako je Trump izbjegao sve pokušaje probodanja kopljem i uklanjanja iz predsjedničkog ureda prije izbora 2020. godine. Trump se, poput Mobyja Dicka, čini poput čudne prirodne sile čije ga rane od stalnih napada čine još više neuništivim, a njegove napadače još više opsjednutim svojim plijenom.

Čak i ako ta potraga za uništenjem Trumpa pomrači sva ostala razmatranja i povlači za sobom uništenje moderne Demokratske stranke, čini se kako to nije nimalo važno ovim modernim Ahabima.

Stati na kraj Trumpu je sve zbog čega žive — i sve što im je preostalo.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.