POBJEDA ZA TRUMPA? Meksički predsjednik kaže da je spreman postrožiti provedbu imigracijskih zakona kako bi okončao trgovački rat

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/BBC News

Načelnik osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney rekao je u nedjelju da je predsjednik Trump “smrtno ozbiljan” u vezi nametanja tarifa u visini od 5% na meksičke proizvode ako meksička vlada ne pojača provedbu imigracijskih zakona na svojoj južnoj granici, a čini se kako meksička vlada ozbiljno razmišlja o izbjegavanju trgovinskog rata.

Mulvaney je za Fox News Sunday rekao da je Trumpova prijetnja bila ozbiljnog karaktera.

“On je apsolutno, smrtno ozbiljan”, rekao je Mulvaney u jutarnjem programu, navodi Politico. “U potpunosti očekujem da će tarife 10. lipnja biti na razini od najmanje 5%.”

Dodao je kako Bijela kuća već “mjesecima” surađuje s meksičkom vladom potičući imigracijske snage da okrenu migrantske “karavane”iz Srednje Amerike i zahtijeva da meksička vlada pomogne u graničnoj krizi. Sada je, rekao je Mulvaney, granica u “kriznoj situaciji” i SAD više neće tolerirati nedostatak pažnje meksičkih dužnosnika.

“Razlog zašto radimo stvari koje ljudi ne očekuju je taj što se suočavamo sa stvarima na granici koje do sad nismo doživjeli”, dodao je Mulvaney u kasnijem gostovanju na NBC-u, izvješćuje Politico. “Koristimo izvanredne mjere jer postoje izvanredne okolnosti koje to nalažu.”

Tarifa od 5% ovaj tjedan stupa na snagu. Ako meksička vlada nastavi odbijati pomoć, tarifa će se povećati na “10 posto 1. srpnja; 15 posto 1. kolovoza; 20 posto 1. rujna; i na 25 posto 1. listopada”, prema dužnosniku Bijele kuće.

Kako bi dokazali da su primili poruku, Mulvaney je rekao da će Meksiko, za početak, morati pokazati poboljšanja u nadziranju vlastite južne granice.

Associated Press izvješćuje da je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador “nagovijestio da bi njegova zemlja mogla pooštriti migracijsku kontrolu kako bi ublažila prijetnje uvođenja tarifa američkog predsjednika Donalda Trumpa na meksičke proizvode” te da se planira uključiti u pregovore s Bijelom kućom ovaj tjedan, za koje smatra da bi mogli uroditi plodom.

Lopez Obrador je na istoj konferenciji za novinare inzistirao da je meksička vlada pojačala provedbu imigracijskih zakona duž meksičke južne granice i da su dužnosnici marljivo radili na okretanju migrantskih karavana, ograničili broj izdanih migrantskih viza i uhitili te deportirali priznate kriminalce, uključujući članove bande MS-13.

“Radimo sve što možemo kako bismo postigli rješenje dijalogom”, rekao je. “Nećemo ući u trgovinski rat, rat tarifa i poreza.”