Istraživači: Graničari uče djecu ‘neetičkom sustavu ugnjetavanja’

Baker Middle School Video Tech via YouTube

Kanadsko društvo za proučavanje obrazovanja na Kongresu humanističkih i društvenih znanosti, odlučilo je da su graničari — igra koju djeca religiozno igraju u osnovnoj školi — nije samo bezopasna razonoda u školskom dvorištu, već je alat koji je dizajniran u svrhu da nauči djecu “neetičkom sustavu ugnjetavanja” koji “legalizira zlostavljanje”.

Igra je, naravno, dobro poznata: dvije momčadi — koje se obično slažu u blago posramljujućem procesu — natječu se kako bi preuzele kontrolu nad gumenom loptom koju potom bacaju na članove druge momčadi. Djeca koje pogodi lopta su izbačena iz igre, a pobjednik se proglašava u trenutku kad su svi članovi jedne momčadi izbačeni iz igre.

U potpuno ozbiljnom članku objavljenom u kanadskom National Postu, istraživači tvrde da socijalna pravda zahtijeva potpunu i totalnu eliminaciju graničara iz kanadskog kurikuluma za tjelesni odgoj, kako djeca ne bi odrasla misleći da mogu rukovati svojom privilegijom na način na koji su rukovala gumenom loptom.

“Graničari nisu samo beskorisni za razvoj ljubazne i nježne djece koja će postati pristojni građani liberalne demokracije. Oni aktivno štete tom procesu”, tvrde istraživači, dodajući da je igra u svojoj suštini “opresivna”.

“Budući da razmatramo potencijal tjelesnog odgoja u svrhu osnaživanja učenika njihovim uključivanjem u kritičku i demokratsku praksu, zaključujemo da je skriveni kurikulum koji nudi graničare antitetičan ovom projektu, čak i kad odražava izbor najjačih i najhrabrijih učenika”, tvrde istraživači.

U konačnici, “skriveni kurikulum” graničara učvršćuje “pet lica ugnjetavanja”, tvrde, jer potiče “marginalizaciju, nemoć i bespomoćnost onih koji se smatraju slabijim osobama kroz primjenu nasilja i dominacije onih koji se smatraju moćnijima.”

Dio problema je, očito, u tome što se, za razliku od drugih dječjih igara i osnovnoškolskih sportova, graničari usredotočuju na druge učenike. Kako biste uspjeli u igri, morate ciljati drugu djecu i pogoditi ih loptom. Kad ciljate druge ljude, kažu istraživači, vi “legalizirate zlostavljanje” (jer su većina meta manja, slabija djeca).

Graničari su se i prije našli metom ratnika socijalne pravde. Škole već godinama rade na zabrani graničara iz kurikuluma tjelesnog odgoja iz razloga koji sežu od nasilničkog ponašanja do atletskih sposobnosti, pa čak i pravne odgovornosti. Edutopia izvješćuje da graničari, premda omiljena igra Gen-X-era i starijih milenijalaca, predstavlja malu vrijednost modernim nastavnicima tjelesnog odgoja, koji se žele više usredotočiti na razvijanje socijalnih vještina nego na demonstriranje sportske vještine.