Ne, tinejdžerska žrtva silovanja u Nizozemskoj nije bila eutanazirana zbog depresije. Evo što se dogodilo.

Amanda Prestigiacomo

U utorak, izvješća o žrtvi silovanja iz Nizozemske koja je legalno eutanazirana zbog depresije preplavila su internet. Međutim, razjašnjeno izvješće otkrilo je da je 17-godišnjoj Noi Pothoven odbijena smrtonosna terapija usprkos njezinim zahtjevima da bude medicinski eutanazirana. Tragično, Pothoven je u nedjelju umrla od gladi.

“Inicijalna izvješća tvrdila su da je Noa Pothoven u nedjelju odlučila okončati svoj život uz pomoć klinike za okončanje života, što je u Nizozemskoj legalna praksa od 2002. godine”, navodi se u izvješću Fox Newsa. “No, nije jasno je li umrla zbog izravne intervencije liječnika ili je odbila jesti.”

Glasnogovornica nizozemskog parlamenta Lisa Westerveld rekla je za DutchNews.nl da “koliko znamo, [Pothoven] je umrla jer nije više jela.” Westerveld je bilo dopušteno reći zbogom tinejdžerki prije nego je preminula.

Prema britanskim novinama The Sun, Pothoven je patila od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anoreksije. Navodno je kao dijete bila zlostavljana i silovana od strane dvojice muškaraca dok je imala 14 godina.

U srijedu, dopisnica POLITICO Europe Naomi O’Leary ispravila je očigledno pogrešno izvješćivanje mainstream medija, poput Daily Beasta i Daily Maila, u vezi smrti tinejdžerke.

“Razgovarala sam s Paulom Bolwerkom, novinarom koji je pokrivao priču za [De Gelderlander] od 2018. godine”, objavila je O’Leary na Twitteru. “Noa Pothoven je neko vrijeme teško bolovala od anoreksije i drugih tegoba. Bez da je rekla svojim roditeljima, tražila je eutanaziju koja joj je odbijena.”

“Obitelj je pokušala mnoge vrste psihijatrijskog liječenja i Noa Pothoven je u više navrata bila hospitalizirana; posljednjih je mjeseci napravila niz pokušaja da se ubije. Očajna obitelj tražila je terapiju elektro-šokovima, koja je odbijena radi njezine mlade dobi”, objasnio je novinar. “Nakon što je terapija odbijena, Pothoven je inzistirala da ne želi daljnje liječenje, a bolnički krevet je postavljen kod kuće pod paskom roditelja. Početkom lipnja počela je odbijati svu tekućinu i hranu, a njezini roditelji i liječnici su pristali da je ne hrane prisilno.”

“Odluka o prelasku na palijativnu skrb, a ne na prisilnu prehranu na zahtjev pacijenta nije eutanazija. Nizozemski mediji nisu izvijestili o smrti Noe Pothoven kao o slučaju eutanazije. Ova ideja se pojavila u pisanjima engleskih medija”, dodala je O’Leary.

Smrt Pothoven potakla je komentare u vezi eutanazije i potpomognutog samoubojstva. Na primjer, papa Franjo iznio je svoje mišljenje na Twitteru, napisavši: “Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo predstavljaju poraz za sve. Pozvani smo da nikad ne napuštamo one koji pate, nikad ne odustajemo, nego brinemo i volimo kako bismo im vratili nadu.”

U Nizozemskoj, eutanazija i potpomognuto samoubojstvo su legalizirani od 2002. godine. U kolovozu, starija žena je eutanazirana protiv svoje volje prema direktivi njezine obitelji.

“74-godišnja žena već neko vrijeme pati zbog demencije i prethodno je govorila ljudima da bi se podvrgla potpomognutom samoubojstvu ‘kad dođe vrijeme’. Kako je njezina demencija napredovala, nikada nije tražila svoju smrt i u međuvremenu je prošla točka njezinog davanja privole. U tom trenutku je njezina liječnica izjavila da ‘nepodnošljivo pati’ i započela postupak eutanazije”, prema Live Action.

Najmanje 83 mentalno bolesnih ljudi ubijeno je potpomognutim samoubojstvom u Nizozemskoj 2017. godine, govori izvješće LiveAction.