Njemačka je potrošila rekordnih 23 milijarde eura na izbjeglice u 2018., prema vladinim dokumentima

Jan Dijkgraaf

Njemačka je prošle godine potrošila rekordnih 23 milijarde eura u svrhu pomoći integraciji više od milijun izbjeglica i borbe protiv uzroka migracija u inozemstvu, prenosi Reuters.

To označava povećanje od gotovo 11 posto u odnosu na 20,8 milijardi eura koje je Njemačka potrošila prethodne godine, pokazuje dokument koji je pripremilo Ministarstvo financija.

Merkel je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. godine da ostavi granice Njemačke otvorene stotinama hiljada ratnih izbjeglica, uglavnom iz muslimanskih zemalja, kao humanitarnu nužnost, ali je od tog vremena obećala spriječiti ponavljanje takve masovne migracije baveći se njezinim uzrocima.

Vlada je potrošila ukupno 7,9 milijardi eura u 2018. godini na mjere zadržavanja migranata izvan Europske unije i poboljšanje životnih uvjeta u njihovim matičnim zemljama — što je povećanje od 16 posto u odnosu na 2017. godinu.

Šesnaest njemačkih država, koje su uglavnom zadužene za smještaj i integraciju izbjeglica iz zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana, prošle su godine primile 7,5 milijardi eura od savezne vlade, navodi se u izvješću. To je značilo povećanje od 14 posto. Alice Weidel, parlamentarni vođa desničarske Alternative za Njemačku (AfD), kritizirala je Merkelinu vladu zbog trošenja milijardi na izbjeglice, izjavivši: “Ovo je skupa zabava dobrodošlice na račun građana.”

Annette Widmann-Mauz, državna ministrica za migracije, izbjeglice i integraciju, rekla je da su komentari Weidel bili “glupi” i neukusni.

“Borba protiv uzroka migracije, koja čini veliki dio ukupne potrošnje, jednako je u našem interesu kao i ulaganje u uspješnu integraciju”, rekla je Wiedmann-Mauz Reutersu.

“Tko god odbaci humanitarnu zaštitu kao stranka, nije ništa shvatio”, dodala je.