Bernie tvrdi da se borio protiv autoritarizma poput Sovjetskog Saveza. Njegov zapis govori suprotno.

Ryan Saavedra

Demokratski kandidat za predsjednika Bernie Sanders lažno je tvrdio u nedjelju da je cijeli život proveo boreći se protiv autoritarnih režima unatoč njegovom stalnom podržavanju brutalnih socijalističkih zemalja.

Tijekom intervjua u CNN-ovoj emisiji “State of the Union” s voditeljicom Danom Bash, koja je ove nedjelje zamijenila Jakea Tappera, Sanders je rekao: “Mislim da je važno da američki narod razumije moju definiciju demokratskog socijalizma. To sigurno nije kako ga definira Trump. Ja sam čitav svoj život proveo boreći se za demokraciju, boreći se protiv autoritarizma, bilo u Sovjetskom Savezu, Venezueli ili bilo kojem drugom mjestu.”

Sandersovi komentari ne slažu se s brojnim komentarima koje je iznio tijekom godina, uključujući one nedavne u vezi Venezuele.

Sanders je tijekom svoje karijere hvalio nasilne i brutalne komunističke režime, uključujući one na Kubi, u Sovjetskom Savezu te Nikaragvi.

Free Beacon izvješćuje:

Sanders se posljednjih tjedana našao pod paljbom zbog svojih prošlih veza s represivnim autoritarnim režimima, osobito Sovjetskim Savezom i Nikaragvom. Sanders je 1988. godine posjetio Sovjetski Savez u sklopu programa socijalne razmjene. Senator je naciju obasuo komplimentima, sudjelujući pritom u brojnim kulturnim događajima.

Sanders je također posjetio Nikaragvu pod diktaturom Daniela Ortege, nakon čega je rekao: “Bio sam impresioniran.” U to vrijeme, priznao je da “će me svaki pisac uvodnika napasti da sam glupan” zbog te izjave.

U nedavnom intervjuu za New York Times, Sanders je ponovio svoje protivljenje načinu na koji su Sjedinjene Države sudjelovale u Hladnom ratu.

Sanders je također odbio pozvati brutalnog venezuelanskog socijalističkog diktatora Nicolasa Madura da podnese ostavku te ga čak odbio nazvati diktatorom.

Čak i ljevičarska publikacija Slate priznaje da bi Sandersova slabost prema socijalističkim diktatorima mogla ozbiljno naškoditi njegovim šansama u predsjedničkim izborima 2020. godine.

Ako osvoji nominaciju, Sandersovi stari (i ne tako stari) videozapisi u kojima veliča propale komunističke eksperimente i okoliša u vezi nedavnih okrutnosti u Latinskoj Americi, sigurno će ponovno izroniti i neprestano se vrtjeti dok će Trump upozoravati na dugo pribojavano socijalističko preuzimanje Sjedinjenih Američkih Država. To bi moglo biti poticanje straha, ali demokrati odbacuju njihovu učinkovitost na vlastitu odgovornost.