WALSH: Igrač NFL-a se osuđuje zbog udaranja žene. Ona je njega također udarila. Što se desilo s ravnopravnosti spolova?

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/ESPN

Kareem Hunt, zvijezda NFL momčadi Kansas City Chiefs, izbačen je iz tima i suspendiran od strane lige nakon što je iskrsnula video snimka na kojoj “brutalizira” ženu. Barem je to riječ koju su koristili mediji. Stvarna snimka sukoba čini se kako ne podržava taj opis.

Video pokazuje Hunta i nekoliko momaka u raspravi sa skupinom žena u hodniku hotela u Clevelandu. Ne postoji audio snimka koja bi komplementirala video snimci, ali može se raspoznati da su Hunt i navodna žrtva bili ljuti jedno na drugo. Također se može utvrditi kako je većina osoba koje su sudjelovale u ovoj gužvi bila pod utjecajem alkohola. Huntovi prijatelji tvrdili su da je žena sipala uvrede na rasnoj osnovi nakon što je izbačena iz Huntove sobe kad je ustanovljeno da su djevojke stare 19, a ne 21 godinu. Žene tvrde da su izbačene nakon što su odbile nabacivanje seksualne prirode jednog od prisutnih muškaraca. Nisam siguran vjerujem li bilo kojoj verziji priče, ali to sad nije važno.

Dok je Hunta držao drugi muškarac, možemo vidjeti kako mu prilazi žena i govori nešto. Hunt odguruje ženu. Žena ga udari u lice. Stvari postaju ozbiljne od tog trenutka. Hunt postaje sve ljući i ljući dok se žena konstantno vraća i viče na njega. U konačnici žena završi na tlu nakon što ju je slučajno srušio drugi muškarac. Dok još uvijek čuči na podu, Hunt je udara nogom (u guzicu). Čini se kako nije bio pretjerano jaki udarac, no ipak je bio udarac.

Hunt se ponio pogrešno i glupo. Mogao je u bilo koje vrijeme okrenuti leđa i otići. Udarac na kraju je bio pretjeran. Također je navodno lagao poslodavcu o incidentu, tako da je samo radi toga zaslužio otkaz. No, žena također nije nevini cvjetić. Čini se kako je opetovano eskalirala sukob. Stalno se vraćala iako je mogla otići. Udarila je Hunta u lice. One je bila sudionica ove pijane rasprave, a ne žrtva.

Sad, osobno smatram Hunta odgovornijim i nalazim njegove postupke kudikamo odvratnijim jer je on muškarac, a ona žena. Bez obzira na slučaj legitimne samoobrane (iako ne mislim da se ovo kvalificira kao takav), držim se opće filozofije da muškarac ne bi trebao udarati ženu. Nije bogzna kakva stvar kad se muškarci upuste u međusobne čarke, no ne bi trebali na isti način postupati prema ženama. Muškarci bi trebali tretirati žene drugačije jer su žene drugačije. Cijeli smisao viteštva bio je da su muškarci trebali prepoznati svoje fizičke prednosti i iskoristiti ih u svrhu služenja i štićenja članica nježnijeg spola, a ne kao sredstvo dominacije ili zastrašivanja. Huntovo ponašanje prema ženi možda se ne čini tako strašnim ako gledamo na njih kao na ljudska bića koja imaju nesporazum. No, ako ih gledamo kao muškarca i ženu te očekujemo, prema načelima viteštva, da će muškarac tretirati ženu poput žene, a ne poput muškarca, onda je Huntovo ponašanje osobito vrijedno osude.

Problem je u tome što svi prosvijetljeni, egalitarni, progresivni ljudi u našoj kulturi gledaju, ili se pretvaraju da gledaju, muškarca i ženu kao na jednostavno dva ljudska bića. Oni ne priznaju bilo kakve razlike između muškarca i žene. Oni ne žele da muškarci tretiraju žene poput žena. Oni žele da muškarci tretiraju žene kao što se tretiraju međusobno. Oni žele potpunu ravnopravnost — to jest, istovjetnost — između spolova. A opet ti isti likovi će još uvijek reagirati s osobitim užasom na muškarce poput Kareema Hunta. Oni vide snimku dvoje pijanih, ratobornih idiota koji sudjeluju u uzajamno nasilnom ponašanju i svaljuju svu krivicu na muškarca. To se čini nedosljednim.

Razmotrite to na ovaj način: Uzmite tu video snimku, zadržite sve isto, ali zamijenite ženu muškarcem. Možete je čak zamijeniti muškarcem iste veličine i fizičke građe. Recimo da je mršavi sitni bijelac vikao na Kareema Hunta, pljusnuo ga, da bi se nakon toga našao na podu i s nogom u guzici. Da li bi se itko zabrinuo? Da li bi itko bio imalo zgrožen? Da li bi feministice tražile Huntovu glavu na pladnju? Ne, naravno da ne.

Huntov grijeh nije to što je pretukao ženu. Njegov grijeh je taj što se odnosio prema ženi upravo onako kako bi se odnosio prema muškarcu. Oni koji inzistiraju na apsolutnoj ravnopravnosti spolova ne bi ga trebali kriviti. Doista, ako bi bili do kraja dosljedni, mogli bi ga čak i pohvaliti. Samo oni koju prepoznaju nejednakost spolova i koji bezrezervno izražavaju staromodne ideale poput viteštva, zadržavaju pravo na osuđivanje ponašanja Kareema Hunta. No, ako ste progresivac ili feminist, vi zapravo nemate osnove za kritiziranje. Hunt je tretirao tu ženu poput lika. Nije li to ono što želite?