‘Sljedeći program EU-a mora se usredotočiti na migraciju, suverenost i kršćanstvo’

Hungary Journal

Strateški program Europske unije za sljedećih pet godina trebao bi se baviti nacionalnim nadležnostima u vezi pitanja migracija, poštivanja suvereniteta i zaštite kršćanske kulture, rekao je mađarski državni tajnik za međunarodne komunikacije i odnose.

Na prošlomjesečnim izborima za Europski Parlament, Mađari su povjerili vladajućem savezu tri cilja: zaustavljanju ilegalne imigracije, zaštiti nacionalnog suvereniteta i zaštiti kršćanske kulture u Europi, rekao je Zoltan Kovacs na tiskovnoj konferenciji.

U skladu s ovim mandatom, tekst sljedećeg strateškog plana bloka mora uključivati klauzulu u kojoj se navodi da bi EU trebala osigurati očuvanje nacionalnih nadležnosti kada je riječ o upravljanju migracijama, rekao je Kovacs. Rekao je da je cilj mađarskog prijedloga zaustavljanje ilegalne migracije, dodavši kako će EU morati raditi zajedno sa svojim susjednim zemljama.

Što se tiče sljedećeg cilja, Kovacs je rekao kako bi institucionalni sustav EU-a trebao poštovati suverenitet država članica unije, tvrdeći da EU može biti snažna samo ako su snažne njezine države članice.

Što se tiče zaštite europske kršćanske kulture, Kovacs je rekao: “Kršćanstvo je temelj europske kulture i, sukladno tome, mora se osigurati da strateški dokument EU-a uključuje temeljnu vrijednost europske kulture i zaštitu kršćanstva.” Rekao je da bi dokument također trebao posvetiti posebnu pozornost progonjenim kršćanima.