UN-ova odluka o ljudskim pravima kaže da se ‘klimatske izbjeglice’ ne mogu vratiti u njihovu matičnu zemlju

Jim Hoft

Screenshot: The Guardian

Ujedinjeni narodi presudili su da se “klimatske izbjeglice” ne mogu vratiti u svoje matične zemlje. Ova presuda bi prisilila Sjedinjene Države da dopuste ulazak svim Srednjoamerikancima u zemlju.

Doslovno svatko može zatražiti novi status izbjeglice.

To bi u stvarnosti zauvijek otvorilo američke granice.

Ljevica je sad kombinirala otvorene granice s bezvrijednom znanošću kako bi stvorila klimatske izbjeglice.

Via Central Tibetan Administration:

Protuzakonito je vladama da vraćaju ljude u zemlje u kojima bi njihov život mogao biti ugrožen klimatskom krizom, utvrdila je znakovita presuda UN-ovog odbora za ljudska prava.

Presuda — prva takve vrste — predstavlja pravnu “prekretnicu” i trenutak koji će “otvoriti vrata” budućim zahtjevima za zaštitu ljudi čiji su životi i dobrobit ugroženi zbog globalnog zatopljenja, kažu stručnjaci.

Očekuje se da će deseci milijuna osoba biti raseljeno globalnim zagrijavanjem u sljedećem desetljeću.

Presuda se odnosi na slučaj Ioanea Teitiota, muškarca tihooceanske nacije Kiribati, koja se smatra jednom od zemalja najugroženijom porastom razine mora. On je podnio zahtjev za zaštitu na Novom Zelandu 2013. godine, tvrdeći kako su životi njega i članova njegove obitelji ugroženi.

Odbor je čuo dokaze o prenatrpanosti na otoku Južna Tarawa, na kojem je živio Teitiota, rekavši da se populacija povećala s 1.641 stanovnika, koliko je iznosila 1947. godine, na 50.000 2010. godine zbog porasta razine mora, što je ostale otoke učinilo nenaseljivima, a u konačnici je uzrokovalo i izbijanje nasilja i socijalnih tenzija.

Također je govorio o nedostatku slatke vode i poteškoćama u uzgoju usjeva zbog slanosti podzemnih voda što je uzrokovalo ozbiljne zdravstvene probleme njegovoj obitelji. Rekao je da je njegov život ugrožen njegovim ostankom na otoku, pošto se predviđa da će Kiribati za 10 do 15 godina biti nenastanjiv.

Novozelandski sudovi odbacili su zahtjev Teitiote za zaštitu.