Veliko povećanje poreza usred financijske krize u švedskoj općini koja je prihvatila previše migranrata

Chris Tomlinson

Screenshot: YouTube

Švedska općina Filipstad suočena je s financijskom krizom zbog uzimanja previše migranata tijekom migrantske krize 2015. godine i sad traži povećanje poreza za deset posto kako bi pokrila troškove.

Predloženi porast poreza dogodio bi se do 2022. godine i predstavlja odgovor na porast socijalnih troškova zbog masovne migracije tražitelja azila u općinu, a lokalna političarka, socijaldemokratkinja Åsa Hååkman Felth rekla je da je tom području očajnički potrebna pomoć, izvješćuje Expressen.

“Nemamo posao za ljude koji su studirali i imaju dobro obrazovanje u općini i oni se iseljavaju. Oni koji ostaju s nama su oni koji nemaju obrazovanje i koji nisu spremni za tržište rada”, rekla je Felth.

“Promjena košta mnogo novca. Morate, da tako kažem, početi od početka”, dodala je.

Dodala je da kako su sredstva koja je obećala vlada samo “kap u moru”, rekavši da je općina primila samo oko 10 milijuna švedskih kruna (oko milijun dolara), a potrebno joj je najmanje 100 milijuna kruna.

Ministrica civilnih poslova Lena Micko, također socijaldemokratkinja, rekla je da je vlada svjesna nevolja u Filipstadu, ali kako mora uzeti u obzir i ukupne potrebe ostalih općina.

“Bit će potrebna kombinacija mjera kako bi se zaštitila socijalna skrb. Općine se moraju prilagoditi izazovima s kojima se suočavaju. Država bi to trebala podržati, ali na općinama je također velika odgovornost”, rekla je.

Filipstad je inicijalno oglasio alarm zbog svoje financijske situacije u rujnu, istaknuvši da su se mnogi zaposleni porezni obveznici odselili, oslabivši tako ukupnu poreznu bazu.

Godine 2018., Urban Hansson Brusewitz, čelnik Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja (KI), predvidio je da će općine biti prisiljene povećati porez kako bi mogle pokriti socijalne troškove povezane s rastom stanovništva i masovnom migracijom.

“Suočeni smo s godinama demografskih izazova, što me pomalo zabrinjava da će općine možda biti prisiljene povećati poreze”, rekao je.