Erdogan: ‘Vrata će ostati otvorena’, tvrdi da se 18.000 migranata skupilo na grčko-turskoj granici

Arthur Lyons

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u subotu da je njegova vlada “otvorila vrata” i da je oko 18.000 migranata prešlo tursku granicu, dodajući da bi se u sljedećih nekoliko sati i dana na istočnoj grčkoj granici moglo skupiti oko 25.000-30.000 ljudi.

Erdogan se požalio da sredstva koja EU šalje u Tursku kao pomoć migrantima ne stižu dovoljno brzo i kao rezultat toga — baš kao što je mjesecima obećavao — bio je prisiljen “otvoriti vrata” i poplaviti Europu s migrantima, izvješćuju grčke dnevne novine Ekathimerini.

“Nećemo zatvoriti ta vrata u narednom periodu i to će se nastaviti. Zašto? Europska unija mora držati svoja obećanja. Mi se ne moramo brinuti za toliko izbjeglica, hraniti ih”, objavio je vođa turskog režima.

U skladu sa sporazumom iz 2016. godine između EU i Turske, Erdogan je obećao zatvoriti turske granice kako bi zaustavio protok migranata s Bliskog istoka u Europsku uniju. Međutim, nije dugo trebalo za kršenje tog sporazuma.

Tijekom jeseni prošle godine, Erdogan i neki od njegovih visokih dužnosnika režima u nekoliko su navrata zaprijetili Europi, rekavši da će, ako EU ne uspije dati turskoj vladi više novca za zbrinjavanje migranata, biti prisiljeni otvoriti svoje granice i preplaviti kontinent s 3,6 milijuna migranata koji su smješteni u Turskoj.

U kolovozu, turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu rekao je da u slučaju turskog “otvaranja vrata, niti jedna europska vlada neće moći preživjeti više od šest mjeseci. Savjetujemo im da ne iskušavaju naše strpljenje.”

Mjesec dana kasnije, Erdogan je ponovio prijetnje svog ministra EU, rekavši: “Dajte nam logističku podršku i možemo izgraditi stanove na dubini od 30 kilometara u sjevernoj Siriji. Ovo će se dogoditi ili ćemo u protivnom otvoriti vrata.”




Glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas također je u subotu objavio da je više od 4.000 migranata zaustavljeno u prelasku grčko-turske granice i da je pri tome uhićeno 66 osoba.

“Gračka je bila metom organiziranog, masovnog, ilegalnog pokušaja kršenja njezinih granica i izdržala je to”, rekao je Petsas u subotu novinarima.

Kao što je Voice of Europe prethodno izvijestio, grčka vlada je rasporedila pedeset ratnih brodova za zaštitu grčkih otoka, deset helikoptera i tisuće vojnika za zaštitu grčkih kopnenih granica od migranata koje je pustio Erdoganov režim.

Kao što se može vidjeti iz snimaka koji dolaze s grčko-turske granice, ogromna većina migranata su muškarci vojne dobi. Mnogi od njih viču “Allahu Akbar”.

Prema grčkim medijima, u subotnjem kaosu nekoliko malih skupina uspjelo je prijeći granicu u Grčku. Govore da su većina njih mladi muškarci vojne dobi iz Afganistana.