Grčka zatvorila granice, raspoređuje vojsku, helikoptere i mornaricu kako bi obranila Europu od stranih osvajača koje je poslao turski režim

Arthur Lyons

Nakon vojne eskalacije između sirijske vojske koju podržavaju Rusi i turskog režima, u kombinaciji s najavama Turske da će ispuniti svoje prethodne prijetnje i poplaviti Europu s migrantima, Grčka je potpuno zatvorila svoju granicu s Turskom.

Grčka vlada je rasporedila pedeset ratnih brodova svoje mornarice kako bi zaštitila grčke otoke i deset helikoptera za čuvanje kopnenih granica protiv stranih osvajača koje je poslao Erdoganov režim, izvješćuje njemački dnevni tabloid Bild.

Naizgled drastični potezi došli su nakon prikrivene prijetnje glasnogovornika turske vladajuće AKP stranke, Ömera Celika, koji je ranije aludirao na činjenicu da bi turske granice prema Europi mogle biti otvorene.

“Naša izbjeglička politika ostaje ista, ali ovdje imamo situaciju. Mi ne možemo više zadržavati izbjeglice”, rekao je Celik.

Iako turska vlada nije objavila službeno priopćenje da je granica otvorena, izvor je rekao novinarima iz novinske agencije Reuters da je svim turskim graničarima, obalnoj straži i policiji naređeno da odstupe, izvijestio je Voice of Europe.




Dodajući težinu toj tvrdnji, turski novinar Ragip Solyu napisao je na Twitteru da će turska granica biti otvorena sljedeća 72 sata svim migrantima koji žele otići u kontinentalnu Europu.

Bojni videozapisi pojavili su se na društvenim medijima koji prikazuju muške migrante vojne dobi u sukobu s grčkim čuvarima granice i sigurnosnim snagama na različitim kopnenim graničnim prijelazima između Grčke i Turske.

Kaotične vijesti dolaze samo nekoliko dana nakon što je 50 članova interventnih snaga i 10 prosvjednika ozlijeđeno u prosvjedima na grčkom otoku Lezbosu u kojima je sudjelovalo na stotine mještana koji se protive vladinim planovima za izgradnju novih kampova za migrante.