Mađarska nastavlja pro-obiteljske politike tijekom krize koronavirusa, slavi 9,4% više rođenja

Remix News

Umjesto odabiranja imigracije kako bi preokrenula dugogodišnji negativni demografski trend, vladajuća konzervativna vlada Mađarske je umjesto toga odabrala društvo i ekonomiju koje će pogodovati većem natalitetu kad je prvi put došla na vlast 2010. godine.

Čini se da taj pristup djeluje, s tim da je mađarska vlada nastavila s implementacijom pro-obiteljskih politika čak i u vrijeme kad kriza koronavirusa pustoši Europom.

“Godine 2010. započeli smo s izgradnjom zemlje koja će pogodovati obiteljima… Naš glavni cilj bio je uklanjanje opterećenja s kojima se parovi suočavaju kad zažele imati djecu”, izjavila je Katalin Novák, državna tajnica za obitelj, mladež i međunarodna pitanja, u intervjuu za Breitbart. 42-godišnja Novák, po zanimanju odvjetnica i od 2017. godine potpredsjednica vladajuće stranke Fidesz, ima troje djece.

“Nedavni demografski podaci govore sami za sebe, broj brakova je najviši u posljednjih 40 godina, stopa plodnosti najviša u posljednjih 20, dok su razvodi prošle godine bili na najnižoj razini u posljednjih šest desetljeća”, dodala je.

Eduard von Habsburg, mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici, također je hvalio veliki porast nataliteta iz godine u godinu zbog mađarskih pro-obiteljskih politika na društvenim medijima.

Novák je tijekom tiskovne konferencije održane ovaj tjedan rekla da će “vlada nastaviti podržavati obitelji za vrijeme epidemije koronavirusa”, pri čemu je državna tajnica također priznala izazove koje koronavirus predstavlja svakoj obitelji.

Na istoj konferenciji je također dodala da će mjere za podršku obiteljima i dalje ostati na snazi, uključujući CSOK subvencije za domove, izgradnju novih vrtića i financijsku potporu za kupovinu automobila. Također je izjavila da će roditeljski dopusti biti produženi tijekom izvanrednog stanja, a implementirat će se i novi programi, uključujući prekvalifikacije posla, studenski zajmovi za odrasle i dizanje doprinosa zaposlenika u određenim karijerama.

“Zahvaljujući Akcijskom planu za zaštitu obitelji, vlada vraća 800 milijardi forinti natrag obiteljima”, rekla je državna tajnica.

Podržavanje obitelji umjesto masovne imigracije

Novák je rekla kako je, kad je Mađarska pokrenula svoj dugoročni demografski program, međunarodni mainstream bio kritičan to točke ismijavanja programa, osobito mađarske odluke da se oslanja na domaća rođenja umjesto na masovnu imigraciju.

Od tada, mađarski pro-obiteljski program pokazao je kako je oslanjanje na domaće resurse bio zapravo pametan potez.

“Mađarsko je gledište da se moramo pouzdati u svoje interne resurse, naime u pružanju podrške obiteljima i omogućavanju mladim bračnim parovima da imaju djecu. Drugi pristup govori da je u jednoj polovici svijeta prekomjerna populacija, stoga jednostavno uravnotežimo razliku”, rekla je. “[Nama] drže lekcije i stigmatiziraju nas jer smo se odlučili za put drukčiji od mainstreama… [i] već godinama smo izloženi stalnim napadima, ali činjenice su činjenice, naši rezultati su jasni i mi također uživamo podršku mađarskog naroda.”

Novák je također ponudila taktičnu primjedbu švedskoj vladi, koja je donijela nevjerojatnu odluku prozivanja mađarskog veleposlanika kad su najavljeni najnoviji paketi pro-obiteljskih politika, tvrdeći da “smrde na 1930-te“.

“Nakon nevjerojatnih izjava njihovog ministra za obitelj, mnogi su me Šveđani uvjeravali da bi rado dočekali takve pro-obiteljske političke pakete u svojoj vlastitoj zemlji”, rekla je Novák.

“Ne želim držati predavanja drugim vladama, ali očekujem da nam odaju isto takvo poštovanje.”