Ovo je email koji je Tajvan poslao WHO kad su upozoravali na koronavirus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) našla se pod udarom kritika zbog poslušnog ponavljanja govornih točaka Komunističke partije Kine o Wuhanskom koronavirusu. Još u siječnju, WHO je objavio tweet u kojem je rečeno da se virus ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Ta je informacija, koliko nam je sad više nego poznato, lažna i virus je izuzetno zarazan.

Još gore u svemu tome jest činjenica da je Tajvan pokušavao podignuti uzbunu u vezi koronavirusa još u prosincu prošle godine kad su obavijestili WHO. U ponedjeljak, tajvansko Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi objavilo je email koji pokazuje da je zemlja pokušavala spriječiti širenje virusa po svijetu.

“Današnje vijesti pokazuju da je u Wuhanu, KINI prijavljeno najmanje sedam atipičnih slučaja upale pluća. Njihove zdravstvene vlasti odgovorile su medijima kako se vjeruje da slučajevi nisu SARS; međutim, uzorci se još uvijek ispituju, a slučajevi su izolirani na liječenju”, pisalo je u emailu. “Bio bih izuzetno zahvalan ako možete podijeliti nekakve relevantne informacije s nama.”

“Unaprijed zahvaljujem na pažnji u vezi ovog pitanja”, zaključio je email.

Iako je Tajvan upozoravajući WHO pokušao spriječiti širenje virusa u druge zemlje, zemlja se kažnjava jer dovodi u pitanje Kinu i njezinu taktiku. Zapravo, Tajvan zbog kineskog pritiska nema mjesta za međunarodnim stolom od 2016. godine, osobito na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini. Režim odbija priznati Tajvan kao suverenu naciju, iako je ona neovisna od Kine već više od 70 godina. Komunistička partija Kine odlučna je ponovno steći kontrolu nad Tajvanom, zbog čega režim aktivno radi na diskreditiranju malog otoka.

Ono što je nevjerojatno u čitavoj priči: Tajvan nije toliko daleko od Kine — samo nekih 130 kilometara — a opet, zemlja je pretrpjela relativno malo slučajeva.