Trump obustavio financiranje WHO-a zbog pomaganja Kini u zataškavanju izbijanja koronavirusa

Ryan Saavedra

Predsjednik Donald Trump objavio je u utorak tijekom konferencije za novinare Operativne skupine za borbu protiv koronavirusa Bijele kuće da je naredio svojoj administraciji obustavljanje financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog njezinog neuspjeha u istraživanju i preciznom izvješćivanju o izbijanju koronavirusa u Kini.

“Danas naređujem svojoj administraciji obustavljanje financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi istraga kako bi se ocijenila uloga Svjetske zdravstvene organizacije u ozbiljno lošem upravljanju i zataškavanju izbijanja koronavirusa. Svi znaju što se tamo događa”, rekao je Trump. “Američki porezni obveznici osiguravali su WHO-u između 400 i 500 milijuna dolara godišnje. Za usporedbu, Kina doprinosi s 40 milijuna dolara godišnje i još manje kao vodeći sponzor organizacije.”

“Sjedinjene Države imaju obvezu inzistirati na punoj odgovornosti. Jedna od najopasnijih i najskupljih odluka WHO-a bila je njezina katastrofalna odluka o protivljenju zabrani putovanja iz Kine i ostalih nacija”, nastavio je Trump. “Oni su se prilično protivili onome što smo učinili. Srećom, nisu me uvjerili i obustavio sam putovanja iz Kine, spasivši nebrojene živote. Tisuće i tisuće ljudi bi umrlo. Da su druge države isto tako obustavile putovanja iz Kine, moglo je biti spašeno bezbroj života. Umjesto toga, pogledajte ostatak svijeta i dijelove Europe. Druge nacije i regije koje su slijedile smjernice WHO-a i ostavile svoje granice otvorene Kini ubrzale su pandemiju diljem svijeta.”




“Izbijanjem COVID-19 pandemije, duboko smo zabrinuti da li se američka velikodušnost koristi na najbolji mogući način”, nastavio je Trump. “Stvarnost je da WHO nije uspio na odgovarajući način pravodobno pribaviti, provjeriti i podijeliti informacije na transparentan način. Svijet ovisi o suradnji WHO-a sa zemljama kako bi se osiguralo pravodobno dijeljenje točnih informacija o međunarodnim prijetnjama zdravlju i, ako ne, neovisno reći svijetu istinu o onome što se događa.”

“WHO nije uspio u ovoj osnovnoj dužnosti i mora snositi odgovornost”, nastavio je Trump. “WHO nije uspio istražiti vjerodostojna izvješća od izvora iz Wuhana koja su bila u izravnom sukobu sa službenim izjavama kineske vlade. U prosincu 2019. godine postojale su vjerodostojne informacije koje su trebali potaknuti WHO na istragu i to na istragu odmah. Sredinom siječnja, oni su poslušno ponavljali i javno podržavali ideju da se prijenos s čovjeka na čovjeka ne događa usprkos izvješćima i jasnim dokazima o suprotnom.”

Prošli tjedan, zastupnik Mike McCaul, glavni republikanac u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je za Fox News da je WHO “suzavjerenik” s Komunističkom partijom Kine u prikrivanju izbijanja u Wuhanu.

“Postoje naznake da je ovo najgore zataškavanje u ljudskoj povijesti. Ovo je zataškavanje Komunističke partije Kine, koje je dovelo do jedne od najgorih pandemija koje smo ikada vidjeli”, rekao je McCaul. “Svjetska zdravstvena organizacija nije zaštitila svijet od ove pandemije i smatram ih suzavjerenicima zajedno s Komunističkom partijom Kine.”