WALSH: Vlada nije trebala zatvoriti ekonomiju. Trebala je samo zatvoriti staračke domove. Ali nije uspjela.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Inside Edition

Najgori američki gradonačelnik, Bill De Blasio, upitan je jutros o krizi koronavirusa u gradskim staračkim domovima. De Blasio je pokušao svaliti krivnju na slobodno tržište, rekavši da su “mnogo” staračkih domova “organizacije za profit”, što, tvrdi on, podiže pitanje o tome “stavljaju li one profit na prvo mjesto”. No, pitam se može li gradonačelnik objasniti na koji način pohlepni kapitalisti mogu biti odgovorni za činjenicu da državne ustanove nisu slijedile vladine protokole. Starački dom u Queensu, kojim upravlja Ministarstvo zdravstva, navodno nije izolirao zaražene rezidente i držao je cimere u istoj sobi iako se sumnjalo da jedan ima virus.

No, još preciznije — i ovdje se nalazi skandal koji bi trebao biti na svim naslovnim stranicama — vlada u New Yorku prisiljavala je staračke domove da prihvate pacijente s koronavirusom. Neimenovani administrator u jednoj takvoj ustanovi rekao je da je država poslala mrtvačke vreće zajedno s prva dva COVID-19 pacijenta koja su bili prisiljeni primiti. Prema izvješću New York Posta, 30 rezidenata u tom staračkom domu naposljetku je umrlo od te bolesti. Isti administrator rekao je kako guverner Andrew Cuomo “ima krv na svojim rukama”. Teško je ne složiti se s tom procjenom. Dok nacionalni mediji nastavljaju glancati Cuomove cipele i nazivati ga herojem, on je očigledno uvelike odgovoran za unošenje virusa među najugroženije stanovništvo.

Cuomov neuspjeh da zaštiti starije i nemoćne mogao bi biti osobito velik, ali mnogi drugi guverneri i državne vlade također bi trebale biti pozvane na odgovornost zajedno s njim. Dok su države diljem zemlje trošile neizmjerne resurse kako bi zatvorile svoje ekonomije i nametale odredbe o kućnom pritvoru milijunima zdravih ljudi, veliki dio pokolja događa se u staračkim domovima. U Pennsylvaniji, ustanove za njegu starijih osoba čine 80 posto svih žrtava koronavirusa. U New Hampshireu, ta brojka iznosi 75 posto. U Marylandu 60 posto, u Teksasu 40 posto, u Kaliforniji40 posto, u Kentuckyju 55 posto i 74 posto u Ohiju. Samo u proteklom tjednu, 90 posto smrti od koronavirusa u Connecticutu otpada na rezidente staračkih domova. Do ovog trenutka, službena brojka u New Yorku je 24 posto, ali upravo jučer su dodali 1.700 smrti u staračkim domovima. Osoba se zapita može li biti novih iznenađujućih dodataka u sljedećih nekoliko tjedana. New York zasigurno neće previše žuriti s objavljivanjem svojih smrtnih slučajeva u staračkim domovima, s obzirom na katastrofalnu politiku koja je uvelike pomogla tome.

Poanta je jasna. Ustanove koje su trebale biti u potpunosti zatvorene, u karanteni i izolirane, bile su starački domovi. Ne barovi, saloni, kuglane, trgovine ili kino dvorane. Čak smo i manje trebali zatvoriti škole, budući da su djeca gotovo imuna na bolest i vrlo je mala vjerojatnost da će je dobiti i širiti. A najmanje od svega nam je trebalo zatvaranje plaža i parkova, budući da je virus vrlo osjetljiv na sunčevu svjetlost i ne širi se učinkovito na otvorenom prostoru. Socijalno distanciranje, maske i osnovna higijena mogli su ublažiti širenje u većini slučajeva i okruženja. Starački domovi su bili ti kojima je bio potreban DEFCON-1, potpuno zatvaranje i isključivanje. Umjesto toga, New York je namjerno poslao zaražene ljude u staračke domove, poput zapaljene šibice u brvnaru punu suhog drva i vatrometa. A Kalifornija, čak i sada, još uvijek podmićuje staračke domove kako bi prihvatili osobe pozitivne na COVID.

Neuspjesi vlade bili su golemi i katastrofalni i vjerojatno će proći mnogo godina prije nego shvatimo koliko su zapravo bili golemi i katastrofalni. Naši izabrani vođe uništili su našu ekonomiju bez dovoljnih opravdanja, zatvorili su škole bez razloga i ostavili naše starije izloženima — ili još gore, namjerno im naštetili. Nakon što ovo završi — kad god bi to moglo biti — mnoge bi se glave trebale zakotrljati.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.