Iranac dekapitirao svoju 13-godišnju kćer u ‘ubojstvu zbog časti’

Hank Berrien

Otac 13-godišnje djevojčice u Iranu dekapitirao je svoju kćer sa srpom dok je spavala u onome što se navodi kao “ubojstvo zbog časti” jer se zaljubila u starijeg muškarca.

Romina Ashrafi, koja je živjela u Hovinghu, okrugu Talesh, pobjegla je od kuće nakon što je njezin otac rekao da je bijesan zbog toga što je planirala udati se za 35-godišnjeg Bahamna Khavarija.

Obitelji Khavari i Ashrafi kontaktirale su vlasti, što je potaknulo petodnevnu potragu koja je kulminirala vraćanjem Romine kući, unatoč činjenice da je Romina rekla kako će u tom slučaju njezin život biti u opasnosti. Otac se kasnije predao policiji držeći okrvavljeni srp u ruci.

Daily Mail je istaknuo da Rominin povratak kući “zahtijevaju zakoni Islamske Republike”, dodajući, “iranski zakoni govore da se djevojčice mogu udati nakon navršenih 13 godina, iako prosječna dob stupanja u brak za iranske žene iznosi 23 godine.”

Iran International je istaknuo: “Prema šerijatskom zakonu, samo ‘vlasnici krvi’ (članovi uže obitelji) imaju pravo zahtijevati pogubljenje zbog ubojstva njihove voljene osobe, stoga većina ubojstava iz časti prolazi nekažnjeno ili s malom kaznom, budući da obitelj neće zahtijevati smrtnu kaznu za drugog člana svoje obitelji.”

“Budući da je ‘staratelj’ žrtve, na temelju iranskog kaznenog zakona, otac će biti izuzet od ‘qisasa’, što je islamski izraz koji znači ‘uzvraćanje istom mjerom’ ili retribuciju”, izvijestio je Al Arabiya.




Fariba Sahraei, urednica u Iran International, istaknula je da je Rominina smrt bila neobična čak i u svijetu naviknutom na ubojstva iz časti: “Svake godine u Iranu, muški članovi obitelji ubijaju žene i djevojčice pod krinkom obrane njihove časti, ali priroda ubojstva Romine Ashrafi je takva da je šokirala zemlju i ostatak svijeta.”

Daily Mail je dodao: “Iako u Iranu nije poznat točan broj ubojstava iz časti, dužnosnik policije u Teheranu prethodno je izjavio da ona čine oko 20 posto svih iranskih ubojstva.”

Shahindokht Molaverdi, bivša potpredsjednica za ženska i obiteljska pitanja i trenutačna tajnica iranskog Društva za zaštitu ženskih prava, napisala je: “Romina nije prva ni zadnja žrtva ubojstva iz časti; Sve dok zakon, pravosuđe i prevladavajuća kultura lokalnih i globalnih zajednica nemaju nužan odvraćajući čimbenik i pogoduju ovom ljudskom zločinu potičući i promičući ga!”

Američki State Department istaknuo je 2019. godine: “Zakon umanjuje kaznene mjere za očeve i ostale članove obitelji koji su osuđeni za ubojstvo ili nanošenje fizičke ozljede djetetu u obiteljskom nasilju ili ‘ubojstvima iz časti’. Ako je muškarac proglašen krivim za ubojstvo svoje kćeri, kazna je između tri i 10 godina zatvora umjesto uobičajene smrtne kazne ili plaćanja diye u slučajevima ubojstva.”