Članak New York Timesa iz 1984. predvidio da bi Trump jednoga dana mogao postati velikim predsjednikom

Rusty

Članak koji se pojavio 1984. u New York Timesu ponovno je izbio na površinu i u njemu se raspravlja o neobičnoj sposobnosti mogula nekretninama Donalda Trumpa za uspješno pregovaranje, a čak se i otvoreno pita hoće li jednog dana kao predsjednik Sjedinjenih Država uspjeti razoružati neprijateljske zemlje.

To je smiješno, pošto je Times sada promijenio mišljenje i misli da je nekoć brilijantan pregovarač postao nesposoban klaun.

Stvarnost nalaže drukčije. Predsjednik je sudjelovao u pregovorima o razoružavanju Sjeverne Koreje i trudi se donijeti mir — jednom nezamislivi koncept — na Korejski poluotok.

U podugačkom Timesovom članku, Trump je opetovano nazivan od svojih prijatelja i poslovnih rivala genijalnim pregovaračem.

“Naša kompanija odustala je od pokušaja pregovaranja o troškovima s njim”, objašnjava voditelj građevinske tvrtke. “Mi jednostavno kažemo: ‘Reci nam što želiš, ionako ćeš to dobiti.”

Članak se zatim prebacuje na to kako bi se ta sposobnost mogla prevesti na najvećoj pozornici — pregovorima s neprijateljskim zemljama kao vođa slobodnog svijeta. Zemlja koju su naveli u to vrijeme bila je Sirija, ali zadatak koji je pri ruci ostaje isti, a Times jasno vjeruje da ima sposobnost postati glavnim pregovaračem.

“Što to sve znači kada neki ludi stanovnik Sirije može okončati svijet nuklearnim oružjem?”, upitao je Trump kada je govorio o budućim planovima.

Članak nastavlja:

Njegov najveći san je da osobno učini nešto po tom pitanju i, karakteristično, Donald Trump misli da ima rješenje za nuklearno naoružanje: Dopustite mu da pregovara sporazum o naoružanju — njemu koji može nagovoriti ljude da mu prodaju posjede vrijedne 100 milijuna dolara za 13 milijuna dolara. “Pregovori su umjetnost”, njegova je izreka, “i imam dar za to.”

Starno ima.

Dok su neki vjerovali da su to bili snovi i optimizam naivnog Trumpa, novine su nagađale da “kroz godine promišljanja o svojim stajalištima i podupiranja kandidata koji dijele njegove poglede, to bi se jednoga dana moglo dogoditi”.

Na svu sreću, dogodilo se. A Sjedinjene Države, zajedno s ostatkom svijeta, su bolje mjesto zbog toga.

Predsjednik Trump je od tada nominiran za Nobelovu nagradu za mir, zahvaljujući summitu sa sjevernokorejskim Kim Jong-Unom.

Trump je “učinio ogroman i važan korak u smjeru razoružanja, mira i pomirenja između Sjeverne i Južne Koreje”, napisali su norveški zakonodavci u pismu nominacije.

Tko bi mislio da je, od svih mjesta, New York Times bio taj koji je sve ovo predvidio prije 34 godine?

Trump je desetljećima bio smatran herojem afroameričkih radnika u New York Cityju, ali sve to se promijenilo onog trenutka kada je objavio svoju nominaciju za predsjednika. Tijekom događaja 1999. godine, velečasni Jesse Jackson svim srcem je hvalio doprinose Trumpa crnoj zajednici: “Trebamo tvoje vještine u gradnji, tvoj ushit .. kako bi ljudi na Wall Streetu predstavljali raznolikost”. Jackson je također nazvao Trumpa “prijateljem” koji je “prigrlio nedovoljno zastupljene zajednice”. Osim toga, Jackson je također pohvalio Trumpa za davanje prilika afričkim Amerikancima u New Yorku: “Kada smo otvorili ovaj projekt u Wall Streetu … Dao nam je prostor na 40 Wall Street, koji je trebao dati izjavu o našoj prisutnosti tamo.”

Kako može čovjek koji ima dugogodišnju reputaciju pomaganja manjinama u New Yorku odjednom postati rasist? Oh, to je u redu, to je zbog toga što je odlučio ući u političke vode kao republikanac. Optužbe protiv predsjednika su neutemeljene i bez imalo istine, ali to nije zaustavilo ljevicu od optužbi da je Donald Trump rasist.