Dijelovi Francuske su ‘nemogući za život’ zbog priljeva migranata, rekao je ‘Trump tropa’

Joseph Curl

Novoizabrani brazilski predsjednik Javier Bolsonaro izjavio je kako su dijelovi Francuske postali “nemogući za život” zbog migranata i izbjeglica koje su poplavile zemlju i “ne odustaju od svojih korijena”.

Iskreni Bolsonaro, čiji konzervativni planovi za Brazil su mu donijeli nadimak “Trump tropa”, također je rekao da će povući Brazil iz neobvezujućeg globalnog migracijskog dogovora kojeg su Ujedinjeni narodi ratificirali u srijedu.

“Svi znaju što se zbiva u Francuskoj. Neki dijelovi Francuske su jednostavno nemogući za život”, rekao je Bolsonaro u video prijenosu uživo na Facebooku. “Znate kakvi su ti ljudi, zar ne? Oni imaju nešto u sebi, onu ne odustaju od svojih korijena i žele da njihova kultura, njihova stečena prava i njihove privilegije prevladaju.”

“Francuska pati zbog toga. Dio populacije, dio vojske, neke institucije počele su se žaliti zbog toga. Mi ne želimo to u Brazilu”, rekao je.

Gérard Araud, veleposlanik Francuske u Sjedinjenim Državama, napao je Bolsonara na Twitteru, napisavši na francuskom: “63.880 ubojstava u Brazilu u 2017., 825 u Francuskoj. Bez komentara.”

Bolsonaro će preuzeti ured predsjednika 1. siječnja, nakon što je pobijedio s kampanjom u kojoj se zavjetovao da će zauzeti čvrsti stav protiv kriminala i korupcije. Nije se zalagao za strožu imigracijsku kontrolu, ali neće se pridržavati UN-ovog dogovora.

“Nažalost, Brazil … je potpisao dogovor. Mi nismo protiv migranata, ali moramo imati vrlo stroge kriterije za one koji ulaze u Brazil. Mi ćemo osuditi i opozvati ovaj dogovor o migraciji”, rekao je.

Francuska je pretrpjela nekoliko terorističkih napada koje su počinili radikali. Godine 2015., u Parizu su radikalizirani francuski i belgijski islamisti ubili 130 osoba, a samo prošli tjedan bivši francuski osuđenik ubio je pet osoba u Strasbourgu, zločin za kojeg je preuzela odgovornost Islamska država.

Trump dugo vremena govori da je priljev imigranata u Europu, pogotovo u Njemačku i Francusku, bio štetan. Tijekom predsjedničke kampanje 2016., Trump je rekao da “ima dijelova Pariza koji su radikalizirani, gdje se policija ne usuđuje otići. Oni su prestravljeni. Policija se ne usuđuje ući na ta područja.”

Trump je također rekao da dijelovi Londona pate od istih problema, a kad je stupio na vlast, na brzinu je zabranio ulazak imigranata u SAD iz sedam terorističkih legla.

Mnoge zemlje Europe opterećene su priljevom imigranata. Priljev izbjeglica u Švedsku ostavio je tu jednom idiličnu zemlju u neredu. Policija je postavila “no-go zone” koje smatraju preopasnima za ulazak, glasovite feministice napuštaju gradove u kojima se skupljaju izbjeglice, a broj silovanja je u velikom porastu.

Susjedna Danska također pati od dramatičnog učinka vala izbjeglica u tu zemlju.

“Nedavna studija danskog Ministarstva financija zaključila je da su 2014. imigranti i njihovi potomci koštali danske porezne obveznike neto gubitak od 28 milijardi kruna godišnje”, prema Nacionalnom ekonomskom uvodniku. To je 42 milijarde dolara.

“Nadalje, kad se imigranti sa Zapada maknu iz jednadžbe, taj neto trošak raste na 33 milijarde.” To je gotovo 50 milijardi dolara.

“Ukratko”, navodi izvješće, “59% poreznog suficita prikupljenog od domaćih Danaca troši se na etničke manjine, što predstavlja masivan odljev u sustavu.”