Cipar deportira migrante zbog sigurnosnih pitanja i demografskih strahova

Michael Lord

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

Otočna nacija Cipar počinje deportirati migrante čiji su zahtjevi za azilom odbijeni. Vlasti su zabrinute zbog sigurnosti kao i načina na koji migracija može promijeniti demografiju zemlje.

Ovaj mjesec repatrirano je 200 Gruzijaca, a Ministarstvo unutarnjih poslova također organizira slanje kući 150 kamerunskih državljana. Sirijci su također predstavljaju visoki prioritet za deportaciju. Svima koji su deportirani odbijen je azil.

Cipar je ovaj tjedan također najavio da će tražiti deportaciju 17 migranata za koje zna da su surađivali s islamskom terorističkom skupinom ISIS (Daesh) i Al Qaedom, navodi se u izvješću InfoMigrants.

Kyriacos Hadjiyiannis, član ciparskog parlamenta, rekao je kako se Cipar suočava s ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama kao rezultat tekuće migrantske krize, kako od kriminala tako i od terorizma, kao i strah da će porast migranata trajno promijeniti demografiju malene zemlje.




Cipar je primio najviše migranata s obzirom na udio svog stanovništva od svih zemalja članica Europske unije od kad je počela migrantska kriza 2015. godine. Cipar je samo 2019. godine primio više od 13.000 zahtjeva za azil, prema izvješću Asylum Information Database i gotovo 3.000 tijekom ove godine.

Prije 2019. godine, vjeruje se da je Cipar ugostio otprilike 15.000 migranata; budući da je od tog vremena u tu zemlju stiglo još njih i s obzirom na činjenicu da zemlju čini 850.000 stanovnika, migranti sad predstavljaju gotovo 4% cjelokupnog stanovništva zemlje.

Poput svih zemalja Europske unije duž Sredozemnog mora, Cipar je popularna destinacija za migrante koji se nadaju da će naposljetku završiti u bogatijim zemljama sjeverozapadne Europe. Sirija i Gruzija su dvije nacije s najviše migranata na Cipru.