WALSH: Izbili neredi nakon policijske pucnjave u Wisconsinu. Evo dijelova priče koje izgrednici ignoriraju.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/The Leader-Post

Dok nastavljamo živjeti ovaj beskrajni Sviščev dan, neredi i pljačka izbili su ovaj vikend u još jednom gradu. “Prosvjednici” u Kenoshi, državi Wisconsin, palili su, pljačkali, uništavali i krali, sve u ime pravde, naravno. Najuznemirujući incident bio je nasilni napad na policajca, koji je tijekom gužve udaren ciglom izravno u glavu.

Izgovor koji se nudi za ovu najnoviju rundu kaosa je Jacob Blake, kojeg je u nedjelju upucala policija. U ovom trenutku, ne zna se previše o okolnostima pucnjave, ali video snimljen iz kuće preko puta postao je viralan i potaknuo je raširene nerede.

Izvješća medija govore kako je policija na mjesto događaja stigla kao odgovor na obiteljsku svađu. Pokušali su uhititi Blakea, koji se navodno opirao čak i nakon su protiv njega koristili omamljivač. Blake se potom uputio prema svom automobilu, dok je nekoliko policajaca uperilo svoje oružje u njega. Dok je otvorio vrata i posegao u unutrašnjost svog vozila, upucan je nekoliko puta. Trenutačno je živ, iako u kritičnom stanju.

Susjedi tvrde da je Blake pokušao prekinuti svađu između dvije žene prije dolaska policije. Ovo nije potvrđeno, ali prema Philadelphia Inquireru, bio je raspisan nalog za Blakeovo uhićenje, koji ga tereti za višestruka kaznena djela, uključujući seksualni napad. “Sudski zapisi na internetu upućuju na to da su tužitelji okruga Kenosha 6. srpnja optužili Blakea za seksualno zlostavljanje, ometanje posjeda i nedolično ponašanje povezano s nasiljem u obitelji”, izvješćuje medij. “Nalog za uhićenje izdan je sljedeći dan.”

Jesu li ga policajci željeli uhititi zbog njegove umiješanosti u incident, zbog naloga ili oboje? To nam nisu rekli. Blake je navodno imao još nasilnih bliskih susreta s policijom, uključujući incident 2015. godine kad ga je policijska jedinica sa psima smirila nakon što je izvukao pištolj u baru. Također nije jasno je li policija na mjestu događaja u nedjelju znala o ovoj nasilnoj povijesti.

Ono što nam, za sad, preostaje jest čovjek koji nije odlučio poslušati zakonite naredbe i umjesto toga otvorio vrata svog automobila i posegnuo unutra dok su u neposrednoj blizini u njega bili upereni policijski pištolji. Kao i uvijek, nedostatak dokaza i konteksta nije zaustavio medije, prosvjednike i političare da donesu drastične i čvrste zaključke.

Guverner Wisconsina, Tony Evers, već je povezao slučaj s rasizmom i u osnovi optužio policajce da su izvršili rasistički napad na nevinog čovjeka. Evers je tweetao: “Večeras je Jacob Blake nekoliko puta upucan u leđa, usred bijela dana, u Kenoshi, Wisconsinu. Kathy i ja pridružujemo se njegovoj obitelji, prijateljima i susjedima iskreno se nadajući da neće podlegnuti ozljedama. Iako još ne znamo sve pojedinosti, ono što sigurno znamo jest da on nije prvi crni muškarac ili osoba koja je upucana ili ozlijeđena ili nemilosrdno ubijena od ruku pojedinaca u snagama za provedbu zakona u našoj državi ili našoj zemlji… Stalno sam govorio da je, iako moramo ponuditi naše suosjećanje, jednako važna naša akcija. U nadolazećim danima, mi ćemo zahtijevati upravo to od naših izabranih dužnosnika u našoj državi koji predugo ne uspijevaju prepoznati rasizam u našoj državi i našoj zemlji.”

Nepotrebno je reći, pristojno ljudsko biće koje je zainteresirano za pružanje vodstva umjesto namjernog potpaljivanja plamena anarhije nikad ne bi koristilo izraze poput “nemilosrdno” i “rasizam” pri opisivanju policijske pucnjave prije nego posjeduje sve činjenice, kao što je to i sam priznao. Ali Tony Evers nije pristojno ljudsko biće ili vođa.

A kad već govorimo o nepristojnim ljudskim bićima, Biden-Harris kampanja objavila je priopćenje u kojem izjavljuje da je pucnjava bila “pretjerana sila”, da se policajci moraju “smatrati odgovornima” i da su hici ispaljeni u Blakea “probili dušu naše nacije”. Ili Joe Biden zna povjerljive dokaze koje nitko drugi nije vidio ili baca potencijalno nevine ljude vukovima i potiče još više besmislenog nasilja iz političkih razloga. Mislim da znam koja opcija važi.

Dakle, stavljajući političare i medije na stranu, što bismo trebali misliti o ovoj situaciji? Pa, prvo moramo imati na umu da smo čuli samo jednu stranu priče i postoji dosta toga što nam nisu rekli.

Evo prilično značajnog detalja koji se na neki način tretira irelevantnim: Je li Blake imao pištolj u svom automobilu? Mediji izvješćuju da je bio nenaoružan, ali čini se da nemaju nikakvu čvrstu osnovu za takvu karakterizaciju. Blake se iz nekog razloga vratio u svoj automobil. Je li to bilo kako bi uzeo oružje? On ima povijest izvlačenja oružja. Je li isto želio pokušati ovdje? Ako je, slučaj je zatvoren. Niti jedna poštena osoba ne bi mogla tvrditi da je policijska pucnjava neopravdana ako osumnjičeni poseže za oružjem kako bi napao policajce.

Ali što ako nije bilo pištolja? Onda se vraćamo na prvobitno pitanje. Zašto se Blake vratio u svoj automobil i posegao unutra? Može li postojati neki vjerodostojan ili čak zamisliv nevini razlog odupiranja uhićenju, vraćanja svom automobilu dok policija prema vama drži uperene pištolje i govori da se zaustavite, a vi potom otvarate vrata i posežete unutar automobila? Postoji li verzija ove priče u kojoj su Blakeove akcije opravdane ili bezazlene. Da li bi policija na mjestu događaja imala dobar razlog posumnjati da je Blake otišao u svoje vozilo po oružje? Čak i ako su mogli zamisliti nevini razlog, da li se očekuje da pretpostave da su njegove akcije nevine i staviti svoje živote na kocku?

Svatko tko ne razumije zašto bi vas policija željela spriječiti od ulaska u svoj automobil tijekom uhićenja samo treba pogledati ovaj snimak s kamere u policijskom vozilu tijekom rutinskog zaustavljanja na autocesti u Pennsylvaniji radi pojašnjenja: Pucač, Daniel Clary, opirao se uhićenju i iako pogođen omamljivačem uspio je doći do svog vozila iz kojeg je izvukao pištolj i zamalo ubio dva policajca. Doista, Claryjevo i Blakeovo uhićenje u nekim je aspektima jezivo slično. Osim što su u jednom slučaju upucani policajci, a u drugom osumnjičenik.

Jedna od isprika u korist Blakea koju sam čuo glasi da se vratio u svoj automobil kako bi ušao u njega i odvezao se. Ali odvesti se dok postoji nalog za vašim uhićenjem i policajci vas pokušavaju zadržati nije legalna opcija, stoga, i ako je to bila njegova namjera, on ne bi bio nevin. Također, obiteljski odvjetnik Benjamin Crump — koji se na neki način uspijeva umiješati u svaku poznatu policijsku pucnjavu u zemlji — kaže da su u automobilu bila Blakeova djeca. To bi trebalo učiniti Blakea simpatičnijim, ali zašto je Blake dovodio policajce prema svom automobilu u kojem su sjedila njegova djeca? Znao je da imaju izvađeno oružje.

Moguće je da će se pojaviti više detalja koje će promijeniti jednadžbu. Ako će se to dogoditi, promijenit ću svoje mišljenje u skladu s činjenicama. S druge strane, prosvjednici oblikuju svoja mišljenja u potpunosti odvojeni od činjenica i nikakvi dodatni dokazi ili kontekst ih ne može odvratiti od zaključka koji su izvukli unutar pet sekundi od kad su postali svjesni incidenta. To je razlog zašto naše društvo puca po šavovima. Ne zbog policijskih pucnjava ili rasizma ili bilo čega sličnog. Već zbog toga što vrlo velikom djelu stanovništva jednostavno nije stalo do istine.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.