HANSON: Započela je era ‘Nakon Trumpa’

Victor Davis Hanson

Screenshot: YouTube/HuffPost

Novo NT doba — “Nakon Trumpa” — započelo je ili na Dan izbora, 3. studenog ili na Dan inauguracije, 20. siječnja. No, u svakom slučaju, stvarnost koju smo poznavali posljednje četiri godine naglo se iznova izmišlja.

Pfizer je nagovijestio da bi cjepivo moglo biti spremno krajem listopada. Potom, misteriozno, nije bilo. A nakon toga se, još čudnije, pojavilo — nekoliko dana nakon Dana izbora.

Odjednom, nakon inauguracije Joea Bidena, Illinois, Michigan i druge demokratske države ublažile su neka ograničenja zatvaranja kako bi vratile svoje ekonomije na pravi put usprkos malim promjenama u COVID-19 stopama.

Tijekom Trumpove ere, predsjednik je navodno bio odgovoran za svaku smrt od COVID-19. Sad mediji izvješćuju da su znanstvenici i zdravstveni administratori u saveznoj vladi, osobito u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u velikoj mjeri krivi za sporo testiranje u prošlosti te da su zakasnili i bili nemarni pri obavještavanju nacije o prijetnji zarazne bolesti.

Ispostavilo se da su naširoko objavljivana obećanja Bidenove kampanje o novom, superiornom COVID-19 planu ista ona stara iz Trumpove ere.

Biden je naredio nošenje maski na svim saveznim posjedima. Ali potom je odmah narušio svoju vlastitu naredbu nakon što se u prvih nekoliko sati na poslu šetao bez maske tijekom foto seanse u Lincoln Memorialu.

Još čudnije, predsjednik Biden je tijekom prvih sati provedenih u uredu predsjednika najavio: “Ne možemo učiniti ništa kako bismo promijenili putanju pandemije u sljedećih nekoliko mjeseci.”

Sad po prvi put saznajemo da Biden ne može učiniti “ništa” u vezi COVID-19?

Unatoč tome što su proizvedeni milijuni doza cjepiva kad je stupio na dužnost, Biden je nastavio upozoravati da će u sljedećih nekoliko mjeseci umrijeti još mnogo više Amerikanaca — više od 600.000 COVID-19 smrtnih slučajeva ukupno. Čuvari medija jednostavno su slegnuli ramenima.

Slučajno, nakon tjedana katastrofalne nesposobnosti države što se tiče distribucije cjepiva građanima, Amazon je novoj administraciji rekao da će posuditi svoju infrastrukturu i organizaciju kako bi ubrzao postupak cijepljenja. Ako je Amazon mogao to objaviti krajem siječnja, zašto nije mogao i tjednima ranije?

Kad već govorimo o Amazonu, on se protivi glasanju poštom svojih vlastitih zaposlenika u glasanju kojim se odlučuje hoće li osnovati sindikat u skladištu u Alabami. Amazon kaže da je zabrinut zbog mogućnosti prijevare. A opet, izvršni direktor Amazona Jeff Bezos također je vlasnik Washington Posta, koji je ismijavao one koji su bili zabrinuti zbog masovnog glasanja poštom na izborima 2020. godine.

Slučajno, s inauguracijom novog predsjednika, “nestranački” car COVID-19 Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, sad odjednom optužuje svog bivšeg šefa Donalda Trumpa da je ignorirao njegov mudri savjet.

Ali tijekom čitave 2020. godine, Fauci je bio majstor “plemenite laži” — platonske ideje da bi vladine elite trebale namjerno dezinformirati navodno manje inteligentne ljude za njihovo dobro.

Fauci je iznosio oprečne procjene o nošenju maski, o postocima potrebnim za postizanje imuniteta krda i o nemogućnosti da virus vuče podrijetlo iz laboratorija u Wuhanu. Tvrdio je da je nudio lažne ili nedokazane narative kako bi izbjegao paniku ili kako bi potaknuo Amerikance da slijede njegove ispravne politike.

U novom dobu, očekujte da će mediji i vlada odjednom zamjeriti bilo kakvo kritiziranje aktualnog predsjednika. Pitanja o multimilijunskim inozemnim poslovima Bidenove obitelji ili o Bidenovoj kognitivnoj sposobnosti više se ne mogu postavljati.

Ako republikanci osvoje Zastupnički dom 2022. godine i slijede novi demokratski model opoziva predsjednika u prvom mandatu bez izvješća specijalnog istražitelja, to će se nazvati nacionalnom sramotom.

Još gore, govorit će nam da bi spominjanje 25. amandmana bilo nepromišljeno. Samo sugeriranje uklanjanja aktualnog predsjednika zbog navodnih kognitivnih problema postat će mrsko.

Što se toga tiče, jednako kao i imenovanje bilo kakvog specijalnog istražitelja. Zašto izgubiti dvije godine, 35 milijuna dolara i desetke odvjetnika kako bi maltretirali aktualnog predsjednika s neutemeljenim optužbama za ukrajinski i kineski “dosluh”?

U našem vrlom novom svijetu, više nećemo slušati umirovljene vojne časnike koji iznose mišljenja o “fašizmu” vrhovnog zapovjednika.

Nitko neće uspoređivati stalna nasilja antife ili Black Lives Matter s onima islamskih terorista. Nitko neće uspoređivati Bidena, koji je odbacio antifu kao puku “ideju”, s Mussolinijem ili nacistima. Bilo koji umirovljeni časnik koji će klevetati predsjednika, podsjetit će nas, krši Jedinstveni zakonik vojnog pravosuđa.

Mediji, Silicijska dolina, Wall Street, Hollywood, vrhovne umirovljene vojne glavešine, korporativna Amerika, sveučilišta i profesionalni sportovi, svi rekalibriraju istinu za našu Prvu godinu.

Za otprilike mjesec dana će je imati. A uskoro nećemo moći prepoznati razliku između stare stvarnosti i one nove.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.