PATEL: Kako su COVID-19 cenzori ubili istinu

Neil Patel

Screenshot: HBO

Procjene dolaze sa svih strana, ali sad je izvan svake sumnje da su sovjetske politike 1930-ih godina dovele do smrti negdje između 7 i 12 milijuna Ukrajinaca (ekvivalentno ubijanju svake osobe u današnjem Michiganu). To je jedna od najvećih strahota u svjetskoj povijesti. Svijet je o ukrajinskoj gladi u to vrijeme znao vrlo malo.

Kad su neovisni novinari pokušali izvijestiti o toj strahoti, optuženi su za promicanje teorija zavjera. Zvuči li vam to poznato? New York Times, čiji je moskovski ured predvodio napore u zaštiti Sovjetskog Saveza i ušutkavanju neistomišljenika, od tog se vremena ispričao zbog svoje uloge u suzbijanju vijesti o gladi. Na temelju današnjeg medijskog tretiranja izvješćivanja o COVID-19, jasno je da smo zaboravili bilo kakve lekcije koje smo svojedobno naučili o opasnostima suzbijanja ideja i neslaganja u nedokazanim stvarima na način na koji je to Times radio s takvim tragičnim učinkom prije svih tih desetljeća.

Najčudniji dio u nastojanju gušenja rasprave o podrijetlu COVID-19 jest to što se čak i stručnjaci slažu da još uvijek ne znamo odgovor na to pitanje. Postoji prevladavajuća teorija, ali nitko točno ne zna odakle je potekao COVID-19. Bolest je do danas usmrtila gotovo 2,5 milijuna ljudi širom svijeta i gotovo 500.000 u samom SAD-u. Svima nam je u interesu razumjeti odakle je točno došao i kako je sve započelo, ali napori u istrazi podrijetla ometani su od samog početka. Među onima koji su željni suzbijanja neslaganja na ovu temu su: kineska vlada, američki mediji, Big Tech platforme i znanstvenici s financijskim ili reputacijskim udjelom u ishodu bilo kakve istrage.

Najbolja analiza o podrijetlu COVID-19 do ovog trenutka djelo je Nicholasa Bakera iz New York Magazinea. Baker je obavio tako solidan posao da su Washington Post i ostali napokon počeli obraćati pažnju. Baker bilježi povijest i intenzivnu raspravu unutar znanstvene zajednice oko laboratorijskog ispitivanja koronavirusa. U osnovi, znanstvenici već dugi niz godina stvaraju opasne viruse u laboratorijima. Njihov cilj je pomoći nam predvidjeti i zaštititi nas od virusa s kojima bismo se mogli susresti u stvarnom svijetu. Znanstvenici koji se protive takvim praksama već dugi niz godina tvrde da takvo istraživanje nije imalo velike koristi i da je previše opasno. Rekli su, u jasnim terminima, da bi samo istraživanje moglo dovesti do pandemije. U igri su milijuni dolara i milijuni života bi mogli biti pogođeni. Kao što je Baker zabilježio, znanstvene bitke oko stvaranja ovih sve opasnijih virusa u laboratorijima bile su intenzivne. Godine 2014., pod Obaminom administracijom, zbog potencijalnih opasnosti pauzirano je američko financiranje. Financiranje je potom ponovno pokrenuto 2017. godine pod Trumpovom administracijom. Dio sredstava američke vlade završio je na wuhanskom Institutu za virologiju, smještenom u samom epicentru izbijanja koronavirusa.

Čini se kako većina znanstvenika vjeruje da je virus započeo prirodnim putem, prenoseći se od šišmiša, preko druge životinje, sve do žitelja kineskog grada Wuhana. Međutim, to nije dokazana činjenica; to je prevladavajuća teorija s nekoliko ogromnih rupa koje bi trebali zakrpati, uključujući činjenicu da šišmiši u pitanju žive 900 milja južno od Wuhana.

Problem je u tome što su u istraživanju o podrijetlu COVID-19 najvažniji: 1. Kina; 2. Svjetska zdravstvena organizacija, koja je popustljiva prema Kini; 3. znanstvenici uključeni u raspravu oko opasnog laboratorijskog istraživanja tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Virus je započeo u Kini, stoga ne možemo pokrenuti istragu bez njihove pomoći, ali Kina je uskratila ključne informacije i ušutkala kineske znanstvenike koji su pokušali upozoriti svijet. WHO također nije bio od pomoći. Što se pak znanstvenika tiče, nemoguće je istraživati bez njih, ali njihovi se sukobi interesa već mogu razabrati.

Dr. Peter Daszak, jedini američki državljanin u istraživačkom timu WHO-a, bliski je suradnik glavnog kineskog istraživača koronavirusa i bio je ključna osoba u usmjeravanju novca američkih poreznih obveznika Institutu za virologiju u Wuhanu. Daszak je čak organizirao kampanju za odnose s javnošću početkom 2020. godine kako bi hipotezu o curenju iz laboratorija oslikao kao “zavjeru” prije nego je provedena bilo kakva istraga. Njegov je glasnogovornik kasnije rekao da je cilj bio zaštita laboratorijskih znanstvenika, ali se u konačnici time okoristio Peking i njegov preferirani narativ.

Poanta nije u dokazivanju da je Daszak loš lik ili da je virus procurio iz laboratorijskih eksperimenata. Poanta je u tome što ne znamo. Ako pogledate detalje svih dosadašnjih istraga, one dolaze do istog zaključka: Još uvijek ne znamo. Štoviše, napori na suzbijanju teorije o curenju iz laboratorija izgledaju prilično neuvjerljivo. Činjenica je da je SARS u dva navrata pobjegao iz laboratorija u Pekingu 2004. godine. Virus koji uzrokuje COVID-19 je SARS-CoV-2. Ako je SARS 1.0 u dva navrata iscurio iz kineskog laboratorija, zašto je teorija zavjere postaviti pitanje je li SARS 2.0 možda također iscurio iz kineskog laboratorija? Nitko nije dao uvjerljivi odgovor na ovo pitanje.

Kao osnivač tvrtke Check Your Fact, jedne od najboljih operacija provjeravatelja činjenica u Americi, prilično sam upoznat s ogromnom količinom potpuno izmišljenih dezinformacija na internetu. Kad je riječ o zdravstvenim pitanjima poput koronavirusa, dezinformacija može biti opasna. Međutim, također je opasno dopustiti zainteresiranim strankama ili zemljama korištenje tvrdnji o dezinformacijama ili zavjeri kako bi suzbili legitimnu raspravu ili nadzor.

Kroz povijest, brojni su se inicijalni zaključci stručnjaka o važnim stvarima s vremenom dokazali pogrešnima: Y2K, Titanik ne može potonuti, pušenje je dobro za vas. Popis se nastavlja. Mediji bi trebali biti skeptični. Trebali bi biti u potrazi za konfliktima i pristranostima, a opet gotovo nitko u Americi ne razumije ovaj jednostavni narativ jer su ga mediji odlučili ignorirati. Prilično smo udaljeni od 1930. godine, ali čini se kao da se ništa nije promijenilo.