ELDER: Slučaj protiv reparacija: 2. dio

Larry Elder

Screenshot: YouTube/Jimmy Kimmel Live

Kod reparacija postoji pitanje tko plaća. Duguju li afričke zemlje reparacije crnim Amerikancima? Naposljetku, Henry Louis Gates, direktor Hutchinsovog centra za afrička i afroamerička istraživanja na Harvardu, napisao je da su Afrikanci europskim trgovcima robova prodali 90% onih porobljenih i otpremljenih u Novi svijet. Svi bijelci? Samo bijelci? Nebijelci? Duguju li se plaćanja iz razdoblja prije nego što su Sjedinjene Države postale država?

Bivši povjesničar s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu, Roger McGrath, piše:

“Reparacionisti tvrde da Sjedinjene Države moraju novčano kompenzirati potomke robova zbog 400 godina ropstva. Budući da Sjedinjene Države nisu osnovane sve do 1788. godine (kad je potrebnih tri-četvrtine država odobrilo Ustav), ropstvo je postojalo samo 77 godina prije nego je ukinuto 13. amandmanom.” McGrath u siječanjskom izdanju časopisa Chronicle također piše o broju bijelaca koji su posjedovali robove:

“Iako je trgovina pamukom obogatila vlasnike velikih plantaža i osigurala da milijuni crnaca žive kao robovi, ona nije učinila previše za većinu južnjačkih bijelaca, budući da su najplodniji komadi zemlje bili u vlasništvu malog broja moćnih obitelji. Ovisno o eri, samo oko 25 posto južnjačkih bijelaca posjedovalo je robove ili je pripadalo obiteljima koje su ih posjedovale.”

S majčine strane bivšeg predsjednika Baracka Obame bilo je vlasnika robova. Obamin otac stigao je iz Kenije, područja na kojem se trgovalo robovima. Hoće li Obama dobiti ček ili će ga napisati? Slično tome, jamajčanski otac potpredsjednice Kamale Harris potvrdio je robovlasnike u svojoj obitelji. Hoće li Harris, čija je majka iz Indije, dobiti ili napisati ček?

Ropstvo je, nažalost, dio ljudske povijesti od samih početaka. Muslimanski su trgovci robljem porobljavali bijelce na području Sredozemnog mora i otpremali ih u Sjevernu Afriku. Europski su trgovci robljem porobljavali crnce u Africi i otpremali ih u Novi svijet. Europljani su porobljavali Europljane. Azijci su porobljavali Azijce. Afrikanci su porobljavali Afrikance. Čak su i Indijanci porobljavali Indijance.

Ponovno, tko plaća? Kad i gdje prestaju potraživanja za reparacijama, ako ikad?

Arapska trgovina robljem odvela je više crnaca iz Afrika i tijekom dužeg razdoblja nego je to slučaj s europskim trgovcima robljem. U knjizi “Zatvor i ropstvo”, John Dewar Gleissner piše: “Arapsko postupanje s crnim Afrikancima može se prikladno nazvati Afričkim holokaustom. Arapi su u tranzitu, osobito prilikom prelaska pustinje Sahare, ubili više Afrikanaca nego Europljani i Amerikanci, i to tijekom više stoljeća, kao i prije i poslije razdoblja atlantske trgovine roblje. … Afrički robovi koje su Arapi prevozili preko pustinje Sahare umirali su češće nego robovi koji su brodom prelazili Srednji prolaz na putu u Novi svijet.”

Što se tiče transatlantske trgovine robovima, povjesničar Gates kaže:

“Između 1525. i 1866. godine, u čitavoj povijesti trgovine robovima u Novi svijet, prema bazi podataka Transatlantske trgovine robljem, u Novi svijet je otpremljeno 12,5 milijuna Afrikanaca. Ozloglašeni Srednji prolaz preživjelo je njih 10,7 milijuna, iskrcavši se u Sjevernoj Americi, na Karibima i u Južnoj Americi.”

“A koliko je od tih 10,7 milijuna Afrikanaca izravno otpremljeno u Sjevernu Ameriku? Samo oko 388.000. Tako je: majušni postotak.”

A taj je majušni postotak prosperirao u daleko većoj mjeri nego svi oni koji su otišli na Karibe, u Srednju i Južnu Ameriku i, u nekim slučajevima, Meksiko.

Godine 1940., 87% američkih crnaca živjelo je ispod savezno definirane razine siromaštva. Do 1960. godine, taj je broj pao na 47%, najveće 20-godišnje razdoblje ekonomske ekspanzije crnaca u američkoj povijesti.

Tko prima reparacije? Kako se to utvrđuje?

Budući da je ropstvo ukinuto prije gotovo 156 godina, utvrđivanje zakonskih nasljednika ukradenog robovskog rada bilo bi nemoguće.

Pri procjeni iznosa reparacija koje treba isplatiti, je li važno da su potomci robova ovdje prosperirali u daleko većoj mjeri nego svi ostali potomci robova poslani u Srednju i Južnu Ameriku? Kad bi Crna Amerika bila zasebna država, njezin bi je bruto domaći proizvod učinio 17. najbogatijom zemljom na svijetu. Ekonomist Walter Williams je rekao da su crnci u ovoj zemlji više napredovali, uzevši u obzir njihovu početnu poziciju — i tijekom kraćeg vremenskog razdoblja — od bilo kojeg naroda u povijesti svijeta.

Završetak sljedećeg tjedna.

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.