D’SOUZA: Rasističko nasljeđe Margaret Sanger

Dinesh D'Souza

U svojim filmovima “Hillaryina Amerika” i “Smrt nacije” prikazao sam Margaret Sanger, osnivačicu i dugogodišnju čelnicu Planiranog roditeljstva, kao otvorenu rasistkinju. Moji dokazi za tu tvrdnju bili su više nego nadmoćni:

  • Sanger nikad nije zagovarala kontrolu rađanja per se; ona je željela kontrolu rađanja ljudi koje je smatrala neželjenim ljudima u društvu, skupinu koju je nazivala “neželjenima” i “ljudskim korovom”.
  • Cilj Sanger bio je stvoriti “rasu punokrvnih pasmina”, termin koji podsjeća na ciljeve nacista. Ona je povukla oštru liniju ne toliko između crnih i bijelih koliko između “podobnih” i “nepodobnih”. Pod podobnima je podrazumijevala bijelce, ali samo one obrazovane bijelce više klase. Pod nepodobnima je podrazumijevala manje-više sve ostale.
  • Godine 1926., Sanger je održala govor Ženskoj podružnici Ku Klux Klana u New Jerseyju o svojim idejama za smanjenje nataliteta crnih osoba. Rasisti su bili oduševljeni; uslijedili su drugi pozivi za govore.
  • Sanger je također stvorila ono što je nazivala Crnim projektom u Planiranom roditeljstvu, osmišljenim, njezinim riječima, kako bi se riješili “ljudskih bića koja se nikad nisu trebala roditi”. U svoje redove regrutirala je crne pastore i aktiviste te ih plaćala kako bi uvjerili crne ljude da smanje svoj natalitet, sterilizacijom ako je to potrebno.
  • U jednom od svojih pisama, Sanger je rekla: “Mi ne želimo da se pročuje da pokušavamo istrijebiti crnačku populaciju.”
  • Nacisti su svoje rasističke zakone o sterilizaciji temeljili na američkim modelima koje su razvili Sanger i ostali; Sama Sanger je veličala nacističke zakone kao naprednije od svega što se donijelo u Sjedinjenim Državama.

To je porazna optužnica. Unatoč tome, Planirano roditeljstvo prikazivala je Sanger u superlativima, umanjujući njezine eugeničke i rasističke stavove te inzistirajući da je progresivna pobornica ženskih i ljudskih prava. Feministički autori poput Ellen Chesler napisali su pobožne biografije Sanger, pojačavajući tako propagandu Planiranog roditeljstva.

Ali sad je Alexis McGill Johnson, predsjednica i izvršna direktorica Planiranog roditeljstva, odlučila priznati to. Nedavno je napisala članak u New York Timesu pod nazivom “Ja sam čelnica Planiranog roditeljstva. Više nećemo opravdavati našu osnivačicu.”

Johnson je iznijela djelomičan, premda dovoljno osuđujući popis Sangerinih rasističkih stavova i činova, da bi potom zaključila: “Moramo u potpunosti preuzeti odgovornost za štetu koju je Sanger nanijela generacijama osoba s invaliditetom i crnim, latino, azijsko-američkim i domorodačkim ljudima.” Planirano roditeljstvo je time zapravo službeno odbacilo svoju vlastitu osnivačicu i najpoznatiju ličnost.

Zanimljivo je da su temelji za to postavljeni prije otprilike godinu dana, kad je Planirano roditeljstvo šireg područja New Yorka uklonilo ime Sanger sa svoje zdravstvene klinike na Manhattanu i također pozvalo gradske čelnike da uklone njezino ime s ulične table koja je visjela ispred njihovih ureda.

“Uklanjanje imena Margaret Sanger s naše zgrade je i nužan i zakašnjeli korak u razračunavanju s našim naslijeđem i prepoznavanju doprinosa Planiranog roditeljstva povijesnoj reproduktivnoj šteti unutar obojenih zajednica”, napomenula je Karen Seltzer, predsjednica upravnog odbora newyorške podružnice.

Ono što čini ovaj preokret newyorške skupine, a sad i nacionalne organizacije, toliko značajnim jest to što ne samo da mijenjaju svoj smjer, već i priznaju da je moje prikazivanje Sanger bilo u osnovi ispravno.

A opet, neki su konzervativci ismijali ove isprike i nazvali ih ničim više nego “strategijom rebrendiranja” Planiranog roditeljstva. Rolan Warren, izvršni direktor Care Net, rekao je: “Za mene, ovo je poput mijenjanja imena Auschwitza.”

To je oštra analogija, ali Warrenova poanta je da Planirano roditeljstvo još uvijek ima svoje klinike koncentrirane u siromašnim dijelovima gradova i kvartovima. Ono nesrazmjerno terminira živote crnih i latino beba. Iako crnci i Latinoamerikanci čine 31 posto populacije, više od 40 posto pobačaja koje izvodi Planirano roditeljstvo okončava živote crnih i latino beba.

Dobre vijesti su to što je Planirano roditeljstvo konačno iskreno u vezi svog rasističkog podrijetla. Zamislite koliko ovo čini smiješnima prethodne čelnike Planiranog roditeljstva — od kojih su neki bili crni — koji su svjesno štitili ovu brutalnu rasistkinju. Zamislite što to znači za Ellen Chesler, koja je reklamirala staru institucionalnu propagandu koja je sad razotkrivena kao prijevara. Ili Hillary Clinton, koja je od Planiranog roditeljstva primila nagradu Margaret Sanger i iznijela odvratan hvalospjev Sanger, rekavši kako je smatra svojom mentoricom i osobnom inspiracijom. Sigurno se sad osjeća prilično nelagodno.

Loša vijest je da Planirano roditeljstvo nema namjere promijeniti svoju posvećenost pravima na pobačaj ili učiniti pobačaj lako dostupnim — možda čak i poticanim — u manjinskim zajednicama. Dakle, rasistička vizija utemeljiteljice, iako se više ne provodi pod zastavom Margaret Sanger, i dalje se provodi u smislu nametanja nesrazmjernih žrtava upravo onim zajednicama koje je Sanger željela smanjiti i naposljetku zbrisati s lica zemlje.

Dinesh D’Souza je konzervativni politički komentator, autor i filmaš.