Trump najavio novu izvršnu naredbu pomoću koje bi prikupio podatke o državljanstvu

Courtney O'Brien

Screenshot: YouTube/PBS News Hour

Predsjednik Trump je očito napustio planove za postavljanje pitanja o državljanstvu na popisu 2020. godine. Ali još uvijek ima plan za prikupljanje podataka. Govoreći u Rose Gardenu u četvrtak popodne, Trump je najavio novu izvršnu naredbu kojom bi se saveznim agencijama naložilo da Ministarstvu trgovine podnesu informacije o državljanstvu.

Ovo nastojanje moglo bi pružiti potpunu sliku što se tiče brojke ilegalnih imigranata u zemlji, rekao je predsjednik.

“Demokrati krajnje ljevice u našoj zemlji odlučni su sakriti broj ilegalnih stranaca u našoj sredini”, rekao je Trump. “To je dio šireg nastojanja ljevice narušavanja prava američkih građana, a to je vrlo nepošteno.”




Već u četvrtak rano ujutro, dužnosnici Bijele kuće pregledavali su predsjednikove planove izdavanja izvršne naredbe kako bi se pitanje državljanstva uključilo u cenzus. No, sve više se činilo vjerojatnim da neće moći i da ne bi zaobišlo Vrhovni sud, koji je prošli tjedan presudio 5-4 da se tim pitanjem moraju baviti niži sudovi. Suci nisu rekli da je dodavanje pitanja o državljanstvu Bijele kuće protuustavno, ali to je još bila nepovoljna odluka za administraciju.

Na summitu društvenih medija u četvrtak poslijepodne u Bijeloj kući, Trump je podijelio svoje mišljenje o tim sudovima.

“Imamo tri vrlo neprijateljski nastrojena suda”, rekao je. “Oni se čitavo vrijeme bore protiv nas. Pretpostavljam da nas suci ne vole previše.”

Čini se kako Bijeloj kući ponestaje vremena. Kao što je zadovoljna predsjednica Doma Nancy Pelosi izjavila novinarima, Ministarstvo trgovine već je prošli tjedan počelo tiskati obrasce za cenzus.