Mediji predvidljivo uzeli Trumpove komentare o Robertu E. Leeju van konteksta

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/Fox News

Predsjednik Donald Trump održao je u petak navečer govor u Ohiu, pričajući priču kako je Ulysses S. Grant pobijedio snage Roberta E. Leeja tijekom građanskog rata. Naravno, mediji su jedva dočekali da to pretvore u tvrdnju o rasizmu predsjednika Trumpa.

Više medijskih kuća — pogotovo NBC — tweetalo je editirane isječke ili citate iz Trumpovog govora kako bi podržali tvrdnju da je “hvalio” Leeja. Zbog, znate, rasizma i bijele supremacije.

Ali Trump nije došao u Grantovu kuću kako bi hvalio Leeja. Njegova priča je bila o tome kako je Lee bio veliki general (neupitna činjenica za povjesničare), a Grant zapravo nije, ali je svejedno uspio svladati Južnjačku vojsku.

Trump također nikada nije nazvao Leeja “nevjerojatnim”, kao što to tvrdi NBC. Trump je govorio o Ohiu, koji je “također dao generala koji je bio nevjerojatan. Pio je malo previše. Znate o kome govorim, zar ne?” Svi u Ohiu znali su o kome je pričao.

Ali potom je Trump počeo govoriti o Leeju, što je vjerojatno zbunilo tisak koji je bio odlučan obojati ga kao rasista.

“Dakle, Robert E. Lee bio je veliki general”, rekao je Trump. “A Lincoln je razvio fobiju. Nije mogao pobijediti Robera E. Leeja.”

Trump je nakon toga počeo govoriti kako je Lee “pobijeđivao bitku za bitkom” i da niti jedan drugi general nije znao “kako dovraga pobijediti”.

“I jednog dana, izgledalo je osobito loše”, rekao je Trump. “A Lincoln je samo rekao: ‘Ti’. Jedva je znao njegovo ime. A ostali su govorili: ‘Nemoj ga uzeti, ima problema s pićem’. A Lincoln je rekao: ‘Ne zanima me kakvih problema ima. Vi ljudi ne pobjeđujete.'”

Trump je nastavio veličati Granta, rekavši da je također bio “veliki general”.

Čini se kako je Trump ispričao tu priču kako bi se na neki način usporedio s Grantom. Trump ne pije, ali izgleda kako je pouka priče da čak netko tko ima značajne mane može učiniti velike stvari, a netko sa pravim akreditacijama može učiniti pogrešne.

Ali mediji su odlučili ignorirati sve to i pretvarati se da je Trump veličao Leeja zbog ropstva i rasizma ili čega sve ne.