Američko veleposlanstvo u Zimbabweu obrisalo tweet u kojem veliča Roberta Mugabea

Scott Morefield

Screenshot: Tucker Carlson Tonight

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u glavnom gradu Zimbabvea, Harareu, obrisalo je u subotu tweet u kojem je veličalo preminulog bivšeg diktatora Roberta Mugabea.

“Sjedinjene Države izražavaju sućut obitelji Mugabe i narodu Zimbabvea dok tuguju zbog smrti bivšeg predsjednika Roberta Mugabea”, pisalo je u sad obrisanom tweetu. “Pridružujemo se svijetu prisjećajući se njegove ostavštine osiguravanja neovisnosti Zimbabvea.”

Uklanjanje tweeta došlo je nakon što je u petak navečer u emisiji “Tucker Carlson Tonight” voditelj Tucker Carlson kritizirao izvršnu vlast “potpuno van kontrole” koju “vode birokrati kojima uopće nije stalo tko je izabran” i pozvao na povlačenje s dužnosti američkog veleposlanika u toj zemlji, Briana Nicholsa.

Carlson je potom komentirao Mugabeovu ubojitu ostavštinu:

Jedine riječi kao odgovor na njegovu smrt bile bi ‘kakvo olakšanje’. On je uništio tu zemlju. On je preuzeo kontrolu nad jednom od najbogatijih zemalja u južnoj Africi i sveo je na gladovanje. Njezinu je valutu učinio vrijednom poput tapeta. Doslovno je počinio genocid protiv etničke skupine neposredno nakon stupanja na vlast 1980. godine. Robert Mugabe nije oslobodio svoju naciju, on ju je uništio, a čini se da samo američki State Department to ne razumije. Netko bi trebao saznati tko je objavio te tweetove u javnost.




Mugabe, koji je umro u subotu u Singapuru u dobi od 95 godina, vladao je Zimbabveom 37 godina prije nego je bio prisiljen na odlazak s dužnosti 2017. godine. Njegovo predsjedništvo obilježeno je ekonomskim previranjima i kršenjima ljudskih prava, uključujući ubijanje disidenata i otimanje zemlje bijelim farmerima.

Veleposlanstvo je ostavilo retweet koji je objavio diplomat Tibor Nagy u kojem je priznalo nasljeđe “okaljano kršenjima ljudskih prava i lošim upravljanjem.”