Plan Andrew Yanga za borbu protiv klimatskih promjena uključuje oporezivanje kravljih prdeža

Virginia Kruta

Screenshot: MSNBC

Demokratski predsjednički kandidat Andrew Yang rekao je u četvrtak da će potaknuti Amerikance na konzumiranje manje govedine preusmjeravanjem troškova kravljih emisija u cijenu mesa.

Yang, koji je sudjelovao u klimatskom forumu na MSNBC-u, rekao je voditelju Ali Velshiju da će biti neophodno “s vremenom izmijeniti prehranu Amerikanaca”.

Yang je odgovarao na pitanje studentice sa Sveučilišta Georgetown, koja se pitala na koji način bi on smanjio emisije, osobito u stočarskoj industriji.

“Stoka troši i koristi mnogo energije”, započeo je Yang. “A ako projicirate što bismo mogli učiniti za smanjenje emisija, možda biste s vremenom željeli modificirati prehranu Amerikanaca. Dio toga se prirodno odvija kroz obrazovanje, ali mislim da je prehranu teško regulirati. Dakle, ono što biste željeli učiniti je natjerati te proizvođače na internaliziranje troškova emisija, jer ako vaša stoka na kraju mnogo zagađuje, što ona radi prirodno, mi je ne mrzimo zbog toga, to su samo velike životinje.”

“Mi ne mrzimo stoku”, dodao je Yang popraćen smijehom publike.




Yang je objasnio kako bi tržište reagiralo u slučaju provođenja takve mjere. “Ono što bi to prirodno uzrokovalo, a to se nekim ljudima neće sviđati, ali to bi vjerojatno te proizvode učinilo skupljima. I to je u redu, jer postoji cijena u proizvodnji hrane na takav način. I ako ćemo je učiniti skupljom, to bi na kraju utjecalo na promjenu obrasca potrošnje”, rekao je.

Breitbartov Brandon Darby sugerirao je da bi takva politika vjerojatno dovela do stvaranja crnog tržišta, tweetajući: “U redu. Znam lika s rebarcima i s nešto mljevenog mesa, ali postaje nervozan s novim ljudima. Dajte mi svoj novac, odšetat ću se iza ugla i kupiti vašu govedinu. Odmah se vraćam.”

Potom se uozbiljio i rekao: “Ozbiljno, ovi likovi mi tjeraju strah u kosti. Oni žele oduzeti naš način života dok ‘reorganiziraju’ društvo i nije ih briga koliko će zajednica biti uništeno pri tome.”