‘Rat je iracionalan’: Meksički predsjednik odbio Trumpovu ponudu rata protiv narko kartela

Jason Hopkins

Screenshot: YouTube/El Universal

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador glatko je odbio ponudu predsjednika Donalda Trumpa za “vođenje rata” protiv narko kartela nakon masakra američko-meksičke obitelji nedaleko granice.

Tijekom tiskovne konferencije održane u utorak, López Obrador odbio je Trumpovu javnu ponudu slanja američkih trupa u Meksiko i pomoć njegovoj vladi u borbi protiv organiziranog kriminala. Ljevičarski predsjednik — ponavljajući svoje dugogodišnje stajalište — tvrdio je da rat protiv narko kartela nije najbolji pristup rješavanju problema.

“Moramo djelovati neovisno i prema našem ustavu te u skladu s našom tradicijom neovisnosti i suvereniteta”, izjavio je López u utorak. “Rat je iracionalan. Mi smo za mir. To je obilježje ove nove vlade.”

Izjave su uslijedile dan nakon što je najmanje devet članova mormonske obitelji, od kojih su svi bili dvostruki američko-meksički državljani, ubijeno u jezivoj zasjedi tijekom putovanja u blizini granice.

Članovi obitelji LeBaron putovali su u tri zasebna vozila između meksičkih država Chihuahua i Sonora u ponedjeljak, kad su ih iz zasjede napali i ubili pojedinci za koje se sumnja da pripadaju kartelu. Preživjeli članovi prepričali su stravične prizore: žrtve su žive spaljene u zapaljenom automobilu, dok je jedno dijete upucano u pokušaju bijega. Sveukupno je ubijeno tri žene, četvero djece te dvoje novorođenčadi.

Vjeruje se da su napadači pomiješali obitelj sa suparničkim kartelom.




“Ovo je vrijeme za Meksiko da, uz pomoć Sjedinjenih Država, vodi RAT protiv kartela i izbriše ih s lica zemlje”, tweetao je Trump u utorak. “Ako Meksiko treba pomoć u čišćenju ovih čudovišta, Sjedinjene Države su spremne, voljne i sposobne uključiti se i obaviti posao brzo i učinkovito.”

Kasnije izjave Lópeza Obradora sugerirale su da se neće poduzimati bilo kakvi zajednički vojni napori. No, dvojica su predsjednika u utorak međusobno razgovarala o masakru.

“Danas je predsjednik Donald J. Trump razgovarao s meksičkim predsjednikom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom o nedavnom nasilju u Meksiku i naporima u borbi protiv rastućeg nasilničkog ponašanja kartela i kriminalnih skupina u regiji”, izjavio je pomoćnik glasnogovornika Bijele kuće Hogan Gidley u priopćenju za Daily Caller News Foundation.

“Predsjednik Trump je jasno poručio da Sjedinjene Države osuđuju ove besmislene činove nasilja koji su oduzeli život devetorice američkih građana i ponudio Meksiku pomoć kako bi osigurali da se počinitelji suoče s pravdom. Dvojica lidera su također razgovarala o tekućoj graničnoj suradnji i snažnim bilateralnim vezama između SAD-a i Meksika”, nastavio je Gidley.

Trump je razmatrao klasificiranje narko kartela kao terorističkih organizacija, potez koji bi njegovoj administraciji dao ovlasti da u borbi protiv njih upotrijebi vojsku.